Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Tak jak w temacie, mam przetwornicę z regulacją napięcja i natężenia. Chcę jej użyć do zasilenia paska LED. Jednak jak mogę zmierzyć aktualną wartość natężenia? Nie chcę podłączyć paska LED do źródła zasilania z niewiadomym natężeniem.

Natężenie będzie zależeć od tego co tam podłączysz, co nie? Czyli jeśli nic do przetwornicy jeszcze nie podłączyłeś, to aktualne natężenie to 0. Po prostu ustaw na przetwornicy dobre napięcie, pasek weźmie wtedy tyle prądu ile będzie potrzebował.

Przy zbyt małym nie uszkodzisz, będzie słabiej świecić. Bylebyś tych 5A nie przekroczył. Co to za przetwornica? To jest regulacja natężenia czy maksymalnego natężenia?

Napięcie ustaw na tyle ile ma być w układzie, natężenie ustaw na maxa. Odbiornik sam sobie pobierze tyle prądu ile trzeba. To prawa fizyki.

Czy w domu w instalacji zmieniasz bezpieczniki (wyłączniki nadprądowe) w zależności od tego co podłączasz do gniazdek??

• Lubię! 1

Pytanie tylko co do za pasek led. Jeżeli ma on własne rezystory do diod to nie ma problemu i odkręcić prąd na maksa a tylko napięcie ustawić właściwe.

Chyba, że ten pasek jednak nie ma takich rezystorów to wtedy jak rozumiem przetwornica miała by być źródłem prądowym dla tych diod? Jeżeli znasz prąd znamionowy tego paska na dany kawałek to trzeba ustalić ile ma łącznie pobierać a potem skręcić prąd na minimum i "od dołu" wyregulować prąd do pożądanej wartości.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...