Skocz do zawartości

Automatyczne dozowanie określonej masy kremu (do ciastek, muffinek - zawartość tłuszczu ok 60%)


Lusilla1024

Pomocna odpowiedź

hej 
w ramach łączenia hobby z nauką chcę wykonać nastawny-wagowo dozownik kremu - jak wystarczy wiedzy i cierpliwości to z obrotową końcówka  w celu uzyskania domowych i efektywnie wyglądających słodyczy:

 image.thumb.png.93cbfeeb880acda938fa08e62ae47aea.png

Niestety nie posiadam pomysłu na sposób dozowania - wiadomo w domowych warunkach  robi się różne rzeczy więc dobrze by było gdyby dało się to używać zarówno jak i do puszystych(bita smietana) jak i do kremów szwedzkich (ciężkie kremy ubijane na bazie tłuszczu ) - myślę że pracę można by oprzeć na powtarzalnym pomiarze wagi albo objętości 

Czy ktoś kiedyś zajmował się dozowaniem z takim pomiarem, będę wdzięczna za wszystkie wskazówki i podpowiedzi 

Link do komentarza
Share on other sites

@Lusilla1024, witamy na forum! Ogólnie z nasze forum jest dość mocno techniczne, więc raczej mały odsetek osób wie, o czym mówisz 🙂. Czy mogłabyś omówić, jak nakładasz ten krem ręcznie? Za pomocą "strzykawki" (nie jestem cukiernikiem)? Na pewno jest to czynność możliwa do zaautomatyzowania, jak wygląda to w przypadku profesjonalnych rozwiązań? W przypadku "strzykawki" wystarczy nacisnąć tłok np. na 1cm, przesunąć, znowu nacisnąć itd. - nie wiemy jaka jest Twoja wiedza elektroniczna, ale na pewno nie jest to projekt na pierwsze spotkanie z elektroniką 🙂

Pozdrawiam

Link do komentarza
Share on other sites

Skoro słyszę o dozowaniu za pomocą strzykawek to ciężko mi się nie dołączyć do dyskusji. Muszę od razu powiedzieć że nie mam doświadczenia w cukiernictwie, nie licząc obżarstwa oczywiście.

Jak chodzi  o dozowanie płynów, to pompy strzykawkowe mają oczywistą wadę w postaci ograniczonej pojemności. Typowe strzykawki mają pojemność do 50ml, rzadko spotykane są większe powiedzmy o pojemności 100 ml. To całkiem sporo jeśli podajemy pacjentowi lek, ale przygotowując ciastka może być o wiele za mało.

Do nieco większych objętości w zastosowaniach medycznych używane są pompy perystaltyczne (https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_perystaltyczna). Nazwa raczej wywodzi się od czynności wręcz przeciwnej niż jedzenie słodyczy, ale sam mechanizm mógłby pewnie być przydatny.

Wydaje mi się, że pewna odmiana takiej właśnie pompy byłaby najbardziej użyteczna w przypadku kremów. Przykładowo pompy rolkowe są często używane jako pompy żywieniowe, co chyba pasuje konsystencją do używanych kremów 🙂

  • Lubię! 1
Link do komentarza
Share on other sites

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.