Skocz do zawartości

Arduino vs Raspberry

Konrad1705

Pomocna odpowiedź

Witajcie Drodzy Przyjaciele,

Mam następujace pytanie, które na pewno jest już trochę przereklamowane. Który mikrokontroler jest lepszy? Arduino czy Raspberry?

Część z Was na pewno pomyśli, że wystawiajac taki post coś jest ze mna nie tak, ale chciałym dobrze dopasować centrum sterowania do mojego projektu. Chciałbym zrobić model Rolls-Royce'a Phantom II z 1933 roku w skali 1:10. Jeżeli chodzi o elektronikę to chciałbym żeby jeździł do przodu i do tyłu, świecił światłami z przodu i z tyłu oraz dodatkowymi światłami podczas hamowania i...wydawał odgłosy rodem z epoki. W tym ostatnim jest największy problem, bo się obawiam że sam moduł Arduino Mega 2560 może nie poradzić sobie z tak zaawansowanym dźwiękiem (musi być regulowany wraz ze zmianami prędkości - każda prędkość ma swoje nagranie z odpowiednim tonem pracy silnika). Mam solidne podstawy z programowanie w Arduino, ale jeżeli Raspberry to coś czego szukam to nie boję się zmian; wszystkiego się można nauczyć :). Naprawdę zależy mi na tym projekcie, a samochód który chcę stworzyć ma dla mnie ogromna wartość sentymentalna, dlatego dołożę wszelkich starań żeby wygladał, jeździł i wydawał najlepsze dźwięki.

Proszę o napisanie swoich opinii i sugestii; będę bardzo wdzięczny 🙂

Pozdrawiam

11 minut temu, Konrad1705 napisał:

Który mikrokontroler jest lepszy? Arduino czy Raspberry?

Tak dla formalności, bez złośliwości, to nie są mikrokontrolery 😉

W Twoim zastosowaniu, według mnie najlepiej sprawdzi się proste Arduino z modułem, który potrafi odtwarzać dźwięki nagrane na kartę micro SD. Są takie gotowe shieldy. Każda inna droga wydaje mi się znacznie bardziej skomplikowana. Oczywiście Raspberry Pi też się do tego nada, ale to trochę strzelanie do muchy z armaty.

Sprawdź te moduły do Arduino:

Polecam również lekturę tego artykułu: Raspberry Pi czy Arduino – którą platformę wybrać?

• Pomogłeś! 1

A ja właśnie ze względu na dźwięk zastosowałbym RPi.

Zestaw Arduino + jakiś player wcale nie będzie specjalnie tańszy od RPi Zero + DAC (np. taki).

Przy Arduino będziesz mógł odtworzyć dźwięk (z zapętleniem będzie już problem, teoretycznie się da ale będzie miał czkawkę za każdym obrotem). Oczywiście możesz wybrać jeden z iluśtam dźwięków... ale trudno raczej przewidzieć z góry co z tym modelem będziesz wyczyniał i jakiegoś dźwięku zawsze zabraknie. W RPi masz możliwość syntezy owego dźwięku zależnie od tego, co robi model (np. płynna zmiana brzmienia przy zmianie prędkości).

No, ale to już zależy od Twojego zaawansowania w programowaniu - synteza dźwięku w czasie rzeczywistym nie jest najprostszym zadaniem, sam osobiście zrobiłbym trochę eksperymentów na pececie zanim wybrałbym sposób generowania dźwięku... ale i tak byłby to RPi.

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.