Skocz do zawartości

[Line Follower] z 5 czujnikami na ATMEGA8i L293DNE

malum

Pomocna odpowiedź

Jak dla mnie to masz źle podłączone złącze programacyjne. Ale być może masz inny programator.

Szczerze powiem, trochę eksperymentowałem i chyba nie do końca jestem pewny tego co zrobiłem, dlatego proszę o sprawdzenie, zanim dalej zabrnę.

Programator mam pewnie taki sam jak inni, a przyłącza wziąłem patrząc na inne schematy, może coś pokręciłem. Mógłbyś poprawić schemat w Eagle i pokazać o co dokładnie chodzi?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Radzę podłączyć mostek do innych pinów (mało masz wolnych?). Przy programowaniu może być cyrk.

Problem polega właśnie na tym, że pojęcia nie mam do których podpiąć. Mam chyba z 10 podobnych schematów, każdy na tych samych elementach, ale każdy ma przyłącza do innych pinów - jestem w sytuacji patowej, nie wiem co robić, potrzebuję BARDZO solidnej pomocy

Standardowa aplikacja dla L293D + mikroprocesor. Zaglądnij do nowego FAQ ... Podłącz Enable1 i 2 do pinów ze sprzętowym PWM (OC1A, OC1B), a resztę do pinów innych niż programator - chociażby wolne porty D.

Do których portów podłączysz, w zasadzie nie ma znaczenia - wszystko i tak konfigurujesz programowo. Po prostu staraj się nie wykorzystywać pinów, które pełnią inną funkcję (reset, XTAL - jeśli wykorzystasz kwarc, zasilanie, MOSI, MISO, SCK...), reszta wedle uznania.

Radzę podłączyć mostek do innych pinów (mało masz wolnych?). Przy programowaniu może być cyrk.

Możesz podpowiedzieć do których pinów najlepiej podłączyć?

Chodzi o to, żeby podczas programowania nie ruszały się silniki - na pinach miso, mosi, sck podczas programowania będą występowały różne sygnały, na które będzie reagował mostek.

[ Dodano: 04 Lis 09 11:21 ]

I w związku z tym silniki się będą wariować. Np. postawisz sobie robota na stole, podłączysz programator, wgrywasz program, a robot Ci zjeżdża ze stołu.

Chodzi o to, żeby podczas programowania nie ruszały się silniki - na pinach miso, mosi, sck podczas programowania będą występowały różne sygnały, na które będzie reagował mostek.

[ Dodano: 04 Lis 09 11:21 ]

I w związku z tym silniki się będą wariować. Np. postawisz sobie robota na stole, podłączysz programator, wgrywasz program, a robot Ci zjeżdża ze stołu.

Zmieniłem połączenia. Przy okazji zmodyfikowałem trochę lewą stronę - opierałem się o artykuł GreenBot - Projekty. Zerkniesz ty taka wersja może być ?

Do pinów 2, 3, 4, 5, 6 i 11 chciałem podczepić diody sygnalizujące działanie czujników, ale w przyszłości chciałbym też zaopatrzyć robota w LCD, i tu moje pytanie, czy diody da się jakość podczepić bezpośrednio pod czujniki, bez wykorzystywania procesora?

Jeszcze jedno, chciałbym do sterowania silnikami wykorzystać PWM iraz autokalibrację czujników - czy takie połączenia są dobre, czy muszę coś przebudować?

Masz coś poplątane z zasilaniem, AREF wisi w powietrzu (kondensator jest przerwą w obwodzie przy zasilaniu stałym napięciem). I radzę Ci odłączyć wszystko od RESETu i podłączyć pin bezpośrednio do złącza ISP - przycisku praktycznie się nie stosuje, a bywa źródłem wielu problemów.

Opis podłączenia LCD masz TUTAJ.

Masz coś poplątane z zasilaniem, AREF wisi w powietrzu (kondensator jest przerwą w obwodzie przy zasilaniu stałym napięciem). I radzę Ci odłączyć wszystko od RESETu i podłączyć pin bezpośrednio do złącza ISP - przycisku praktycznie się nie stosuje, a bywa źródłem wielu problemów.

Opis podłączenia LCD masz TUTAJ.

Wzorowałem sie na tym schemacie,

pochodzącym z gazety i dotyczącym robota sprzedawanego w sklepie jako sprawny i wielozadaniowy.

Połączenia są dokładnie takie jak ja zrobiłem.

Teraz to już całkiem nic nie wiem, gdzie bym nie pisał i obojętnie jaki bym schemat pokazał, to zawsze coś jest nie tak, a nigdzie nie można znaleźć czegoś dobrego, sprawnego i pewnego. Podeślijcie mi proszę jakiś schemat który działa na MEGA8, l293, obsługuje PWM i można podczepić LCD, bo chyba sam się poddam...

Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Chciałbym zastosować dwa przyciski (typu switch). Pierwszy do uruchamiania robota z opóźnieniem kilkusekundowym, drugi do uruchamiania autokalibracji. Czy mogę do tego wykorzystać piny 12 i 13 uC, a jeśli tak, to w jaki sposób, czy wystarczy podczepić switch'a do masy, a z drugiej strony do pina procesora?

Możesz podłączyć do tych pinów. Ja zawsze stosuje zewnętrzny pull-up; podłączam switcha z jednej strony do procesora, rozgałęzienie na rezystor (do masy) i switch, z drugiej strony do VCC. No i pamiętaj o programowym lub sprzętowym wyeliminowaniu drgania zestyków.

Możesz podłączyć do tych pinów. Ja zawsze stosuje zewnętrzny pull-up; podłączam switcha z jednej strony do procesora, rozgałęzienie na rezystor (do masy) i switch, z drugiej strony do VCC. No i pamiętaj o programowym lub sprzętowym wyeliminowaniu drgania zestyków.

Czy o coś takiego chodzi?

Jakiej wartości ma być ten rezystor przy zasileniu 5V?

W jaki sposób mogę sprzętowo wyeliminować drgania ze styków?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.