Skocz do zawartości

[Problem] Kurs Bascoma na diodzie

profesorek

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry. Zaczołem programować na AVR, kompilować swój pierwszy program który pochodził z https://www.forbot.pl/forum/topics20/kurs-bascom-lekcja3-zaczynamy-programowac-vt1091.htm . Podłączyłem wszystko według schematu i zaprogramowałem układ.

Na finale zobaczyłem że dioda (żółta) cały czas się świeci i nie reaguje na naciskanie przycisków.

Wiem że był tu podobny temat ale to było chyba już dawno i w tej chwili nie mogę do znaleść, proszę o odpowiedź.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

ykorzystując np: pull-up'y

Pull-upy są do niwelowania drgań styków? Zawsze myślałem, że uniemożliwiają po prostu zrobienie stanu nieustalonego, a do niwelowania drgań styków wykorzystuje się kondensator?

Zastosuj i to, i to. Prócz kondensatora warto jeszcze w programie zrobić opóźnienie czasowe.

Do tłumienia drgań służy też taki fajny układ MAX16054, nie mam czasu sprawdzać czy jest jeszcze dostępny...To raczej jako ciekawostka 🙂

Wykorzystaj instrukcję Debounce, poszperaj w pomocy Bascoma.

Składnia:

Debounce PinX.y, stan, etykieta [, Sub]

gdzie:

Pinx.y - linia portu, która będzie sprawdzona np. Pinb.5

stan - 0, gdy sygnałem aktywnym naciśnięcia ma być poziom niski, a 1 gdy poziom wysoki

etykieta - etykieta określająca miejsce skoku po nociśnięciu przyciski

Sub - po naciśnięciau przycisku skok do podprogramu o podanej etykiecie

Być może wynika to z moich uprzedzeń do gotowych funkcji BASCOM'a, ale... osobiście radzę zrobić to "standardowo", z debounce miałem kiedyś dziwne problemy... Z tego co się orientuję, to zasada jest praktycznie taka sama, tylko więcej razy sprawdza naciśnięcie przycisku, a kod raczej nie jest optymalny. Ale to oczywiście moje zdanie i sprawa dość kontrowersyjna.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.