Snakekiller Napisano Listopad 30, 2009 Udostępnij Napisano Listopad 30, 2009 Witam,zblizaja sie swieta i chcialem zrobic uciekajacy budzik i pomyslalem o tym zeby zorbic zwykly samochodzik ktory by jezdzil losowo z czujnikiem przeszkód dzieki ktoremu by je omijal a gdy wylaczylbym budzik samochodzik tez:)
Nawyk Listopad 30, 2009 Udostępnij Listopad 30, 2009 Nie rozumiem w jakim celu nam o tym napisałeś. Masz jakieś konkretne pytania? Btw. podobny wynalazek już istnieje jako "gotowiec" http://www.toys4boys.pl/Uciekajacy-budzik-Clocky-item1171.html , cenowo nawet nie wypada tragicznie (sprawiłem taki kiedyś Lubej z random okazji - jest zabawny/interesujący przez pierwszy...miesiąc? Później zaczyna irytować wszystkich domowników...).
KD93 Listopad 30, 2009 Udostępnij Listopad 30, 2009 Witam,zblizaja sie swieta i chcialem zrobic uciekajacy budzik i pomyslalem o tym zeby zorbic zwykly samochodzik ktory by jezdzil losowo z czujnikiem przeszkód dzieki ktoremu by je omijal a gdy wylaczylbym budzik samochodzik tez:) A masz jakieś pomysły na swój projekt? Masz w ogóle jakieś doświadczenie w budowaniu robotów albo chociaż układów elektronicznych? Znasz jakiś język programowania? Wiesz co to mikrokontroler? Bez podstawowych informacji o twoich umiejętnościach nikt nie da rady Ci pomóc.
Snakekiller Grudzień 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2009 tak mam podstawy w robotyce zrobilem wlasne ramie robote wiem co to mikrokontroler ale programowac nie umiem:/ moj robot dzialal na kicie neplus. Nawyk tak! o to mi chodzi tylko chcliabym zrobic po torszke nizszej cenie.. [ Dodano: 01 Gru 09 05:05 ] Dzieki za odpowiedzi o pozdrawiam [ Dodano: 01 Gru 09 05:07 ] I nie mam zadnych pomyslow:/ moze samochodzik rc i do tego jakis czujnik przeszkod i na samochodzik zamontowac budzik??
Nawyk Grudzień 1, 2009 Udostępnij Grudzień 1, 2009 Można spróbować samochodzik... Ale prościej chyba sterować platformą na dwóch kołach (napęd różnicowy, coś w stylu stosowanych w czołgach) + koło podporowe (np. z Leroy Merlin). Dało by się to zrobić na elementach dyskretnych, ale ponieważ to nie moja działka - wypowiem się na temat wersji cyfrowej: nie jest to czarna magia, ale do ogólnych kosztów należy doliczyć programator. Program w BASCOMie napisać łatwo, kwestia zastanowienia się nad połączeniem robota z budzikiem. Można np. mierzyć napięcie na wyjściu "alarmu" z gotowego budzika przez ADC, można zaimplementować taki budzik w uC (np. generator piezo jako alarm)...Można nawet wrzucić prosty czujnik "dźwiękowy", który będzie uruchamiać program w uC, choć jest to mało eleganckie rozwiązanie i należało by jakoś "wyfiltrować" hałas niezwiązany z budzikiem... Masz już jakiś konkretny pomysł? Jako czujniki "dotykowe" mogą wystarczyć zwykłe krańcówki, tzw. Sharp (dalmierz pracujący w paśmie IR) sprawia, że robot ma mniej ruchomych elementów (przydatne gdy próbujemy takiego robota pacnąć o pogańskiej godzinie), ale kosztuje ok. 50zł. Może napisz coś więcej, jak to widzisz?
Bobby Grudzień 1, 2009 Udostępnij Grudzień 1, 2009 Poszukaj robota o nazwie Mr. Wake bodajże. Był na letsmakerobots.com
Snakekiller Grudzień 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2009 tzn ja myslalem ze zamiast buzzera budzika podlaczyc kable zasialjace samochodzik. i ten czujnik IR no ale caly uklad trzba zrobic i po 2 zaprograamowac czego nie umiem i nie posiadam programatora bo mi byl niepotrzebny
Nawyk Grudzień 1, 2009 Udostępnij Grudzień 1, 2009 Jeśli chodzi o Twój pomysł, to wszystko uzależnione jest od napięcia i maks. prądu jaki może pobierać "alarm" w budziku. No i raczej nie obsłużysz wtedy czujników, jeśli nie zaprogramujesz odpowiednio uC (znów kłania się analogówka - może i się da...pytanie, czy ktoś Ci to zaprojektuje).
Snakekiller Grudzień 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2009 jakbym znalazl alarm na 5v to do tego jeszcze szeregowo 6v i byloby na 11V przy wlaczanym alarmie wydaje mi sie ze moim problemem jest tylko losowa jazda samochodu i ten czujnik(ktory niestety potrezbuje oprogramowania:/) Pozdrawiam
madik Grudzień 1, 2009 Udostępnij Grudzień 1, 2009 Może by tak przerobić robocika wall'i? Myślę że coś by się z tego zrobiło: link https://www.forbot.pl/forum/topics7/robocik-wall-i-vt1478.htm
Snakekiller Grudzień 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2009 Moze, ale potrzebuje i tak i tak planow calego projektu. chcialbym z tym czujnikiem sharp'a
Nawyk Grudzień 1, 2009 Udostępnij Grudzień 1, 2009 Czyli chcesz, żeby ktoś zaprojektował to za Ciebie? To ja już nie wiem...kto w końcu ma robić tego robota? My? Czy Ty? Pierwsza sprawa - naucz się programować AVR - odsyłam do kursu BASCOM, szeroko "reklamowanego" na tym forum. Gdy już będziesz to umieć, oraz gdy zaczniesz składać najprostrze układy (mrugające diody i te sprawy) poczytaj o mostkach H. Pozwalają w banalny sposób sterować silnikami. Następnie zapoznaj się z obsługą ADC w uC (nie jestem pewien czy temat jest poruszany w kursie, wydaje mi się, że nie - choć jest to również bardzo proste). I to w zasadzie cała wiedza i doświadczenie, które powinieneś zgromadzić, by móc zbudować takiego robota. Myślę, że analogówka w tym przypadku okazuje się być drogą naokoło (pełną wybojów, ostrych zakrętów i ślepych uliczek). 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »