Skocz do zawartości

Koła pasowe

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zapewnie każdy z robotyków miał kiedyś problem "Skąd wziąć kółka pasowe do silnika".

Z odsieczą przybywają stare , poczciwe "legusy" wystarczy wziąć kółko przykleić "swiatełko"(może być również okrągłe) w światełku zrobić dziurę np. podgrzać dłuto i w środku zamocować i przykleić do wałka silniczka.I jeden problem z głowy!

P.S Daniel , też jestem z 93

1119201_koo.thumb.JPG.e2ce729c5af288ae8fcd7c3ccfc25722.JPG

kropa.thumb.JPG.adcd201c8f60dce2d622f898919ef2d3.JPG

rAZEM.thumb.JPG.7bdca50d405f39583b5880dc888325e8.JPG

Ciekawym pomysłem może być przekładnia kilku stopniowa. To znaczy, że leci pasek od koła pasowego na silniku, od niego leci pasek do dodatkowego wałka, na którym są 2 koła pasowe, i od tego wałka leci drugi pasek do koła pasowego na kole...

Daniel robiłem coś takiego z LEGO wykonywałem kilkukrotne przełożenia. Bardzo to przydatne tylko, że bez lego trudno to wykonać na laminacie :/

• 9 miesiące później...

Nie... To nie przejdzie 😕 o wiele lepiej jest sobie kułka samemu wytoczyć tzn. kupić troche plastyku w sklepie blacharskim (wiem że to dziwne ale u mnie w Poniatowej można go kupić 🤣 ) następnie pujści do zakładu gdzie jest tokarka i ładnie poprosić 😅

Koszty:

-plastyk- 5 zł

-wytoczenie- 10 zł

SUMA 15 zł

I mamy profesjonalne kułeczka 😅😅😅

• 5 miesiące później...

heh dlaczego ludzie kupują większość rzeczy w sklepach w swojej miejscowości tylko u mnie nic nie ma ?😋 A co do kół to mby drewienko+wiertareczka i papierem gruboziarnistym saemu wytoczyć ?

• 1 miesiąc później...
Ciekawym pomysłem może być przekładnia kilku stopniowa. To znaczy, że leci pasek od koła pasowego na silniku, od niego leci pasek do dodatkowego wałka, na którym są 2 koła pasowe, i od tego wałka leci drugi pasek do koła pasowego na kole...

Albo jednym silnikiem napędzać kilka elementów za pomocą jednego paska. Np. 2 koła, prądniczkę (dla spalinowego), rózne pompy itd.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...