Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

No niezłe, niezłe to twoje odbijadło. Ciekawi mnie jednak dlaczego nie działa ci światłolub.

Ja też właśnie go robię i mam wielką nadzieję, że się uda. Jakbyś się dowiedział co jest nie tak to pisz. 😮😮😮

Żeby ci można było pomóc to musisz bardziej opisać czemu nie działa. Może gdzieś ni ema styku.

Co było nie tak w światłolubie to się już nie dowiem bo budowałem go dawno temu i się już raczej nie dowiem bo płytka z elektroniką została przerobiona na potrzeby tego robota. Połączenia na pewno były dobre bo kilka razy sprawdzałem, a robot jechał przed siebie nawet w całkowitych ciemnościach.

• 2 tygodnie później...

Rozwiązanie nie jest może estetyczne ale praktyczne, gdyż na razie po trafieniu na przeszkodę robot nie cofa się tylko skręca i "odbijadło" musi być elastyczne.

• 1 rok później...

Czytajcie, a znajdziecie. Proponuję kliknąć linka w pierwszym poście.

[ Dodano: 29-04-2011, 14:51 ]

A jesli nie chcesz z przekaźnikami tylko L293 to proponuję przejrzeć schemat światłoluba, linefollowera BEAM i uruchomić mózgownicę - jak to zrobić żeby zamiast czujników były krańcówki.

Schemat niestety nie istnieje, bo robot i tak nie działa tak jak było to w moim planie. L293 można spokojnie zastąpić tranzystorem, ewentualnie ich parą, wychodzi taniej, ja niestety tego nie zmieniałem taką możliwość zauważyłem dopiero po zbudowaniu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...