Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jest to mój pierwszy działający robot 🙂 zbudowany w wolnym czasie podczas świąt. Wcześniej był światłolub, ale nie wiadomo czemu nie chciała działać. Postanowiłem zbudowć coś prostszego co napewno bedzie działać i podczas przegladania forum trafiłem na https://www.forbot.pl/forum/topics7/robocik-wall-i-vt1478.htm i postanowiłe zbudować coś podobnego. Moj może nie jest tak estetycznie wykonany, ale co się najbardziej liczy - działa.

Odbijadło Nazwa powstało od słowa odbijać, bo robot jeździ i odbija się od przeszkód.

Robot został zbudowany z:

Kawałka pleksi

Dwóch kółek zwykłych i dwóch skrętnych

płytki uniwersalnej

układu L293DNE

koszyka na baterie

dwóch wyłączników krańcowych

i dwóch silników z przekładnią

Przeszkody omija dzięki dwóm wyłącznikom krańcowym, których dźwignie przedłóżone są kawałkami kabla i po wpadnięciu na przeszkode jeden zostaje naciśnięty co wyłącza silnik po przeciwnej stronie. Jest to najprostsze rozwiązanie mające tylko jedną wadę 🙁 po wpadnięciu na przeszkode oboma czujnikami robot się zatrzymuje i nie potrafi jej ominąć. Problem jest w trakcie rozwiązywania i może pewnego dnia ominie każdą przeszkodę.

Filmy postaram się dodać w najbliższej przyszłści, gdy tylko robot dostanie nowe baterie bo na obecnych nizbyt chętnie jeździ. 😃

DSCN0267.thumb.JPG.070a1183f126595b5a2ef31af72db059.JPG

• Lubię! 1

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Ładny, estetyczny robocik 🙂 Co do tego, żeby robot omijał przeszkody, kiedy dotkną oba wyłączniki przeszkody, to można było by napisać prosty program np. w bascomie 🙂 Przypuszczam, że schemat robota nie istnieje 😋

to można było by napisać prosty program np. w bascomie

Zeby napisac krotki program w bascomie potrzebne jest uC a tutaj brak 😉

Przypuszczam, że schemat robota nie istnieje

W schemiacie swiatloluba wyrzucamy fotoranzystory i na inch miejscu dajemy 2 wlaczniki krancowe

A co do robta swietny jak na poczatek 😉 Polceam ci Przejscie na roboty z uC bo walliego juz zrobiles i swiatloluba piszesz ze tez ale cos nie wychodzil ( mi tez nie wyszedl robilem go pol roku haha )

pozdrawiam

Jeśli chodzi o przejście na roboty z uC to właśnie ucze się programować i mam nadzieje że następny robot bedzie już miał własny "mózg". A co to schematu to faktycznie nie istnieje, bo powstawał na bierząco w trakcie budowy i postaje nadal, ponieważ gdy będe umiał napisać jakiś programik to planuje dodać uC, aby ładniej omijał przeszkody i potrafił się cofnąć.

• 5 tygodnie później...

Dokładnie.

sklepy budowlane są w tym przypadku podstawą.

Ciekawym rozwiązaniem są też koła kulowe takie jak widoczne na tym zdjęciu:

W Castoramie jego koszt to 6 zł.

Te ze zdjęcie powyżej znalazłem w Praktikerze wepchnięte gdzieś między regały 🙂 Ostatnie. Ale są dostęne takie, tylko większe. Bardzo dobre rozwiązanie, wykorzystałem w dwóch robotach i jego jedyna wada jest taka że jest głośne (czyli praktycznie brak wad).

Ewentualnie sprowadzenie z USA z Pololu plastikowych, lekkich kulek.

I za kółko + przesyłkę zapłacisz tyle ile za połowę robota.

Prawda, ale można wykorzystać w wielu projektach. I kupić parę innych rzeczy, np. silniki, koła, co nie zmienia faktu, że mimo wszystko drogo. Ale w Polsce tego nie dostaniesz.

Bardzo dobre rozwiązanie, wykorzystałem w dwóch robotach i jego jedyna wada jest taka że jest głośne (czyli praktycznie brak wad).

Są jeszcze bardzo ciężkie - nic dziwnego, że Twój robot tyle waży 🙂 Ja to zastosowałem w moim starym Nipponie i waga też była nieciekawa jak na "szybki" LF - ok. 600g - silniki zasilane dwukrotnym napięciem znamionowym, duża bezwładność na zakrętach i żegnajcie przekładnie...

To małe kółko które mam nie jest ciężkie, poza tym przy wadze baterii to nic. Nie znam lepszego rozwiązania niż takie kółko, na pewno nie ślizg.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...