Skocz do zawartości

Zwiększenie napięcia z 3.3 do 5v

panryz

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

posiadam projekt oparty na raspberry pi, który wysyła sygnał do przekaźnika SSR-10da. Mój problem polega na tym, że GPIO z raspberry pi podaje napięcie 3.3V a chciałbym mieć minimum 5v aby otworzyć przekaźnik. Domyślam się że aby to zrobić musiałbym dołożyć do mojego układu jakiś transoptor/przekaźnik, który byłby zasilany 5V i dalej ten transoptor/przekaźnik otwierałby mojego relay'a. W skrócie wydaje mi się że potrzebuje element który będzie mógł być sterowany przez GPIO 3.3V ale do relay da 5V.

Czy ktoś może potwierdzić moje myślenie oraz wskazać przekaźnik/transoptor, który nadawałby się do mojego układu? 

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

Pozdrawiam 

Wykombinuj sobie 5V zasilania - na tych pinach na górze belki masz, zrób klucz na tranzystorze i podłącz to do cewki twojego relay'a.

W kursie pod koniec masz animację, która obrazuje jak to działa.

• Pomogłeś! 1

@ethanak

Jest to tylko wynik mojej obserwacji. Kiedy podpiąłem do plusa 5V z raspberry pi, mój układ zaczął działać tak jak się spodziewałem. Kiedy używałem GPIO gdzie było tylko 3.3V to wtedy układ nie działał. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@ethanak

Celem potwierdzenia:

Z jednego z pinów RBPi daje przez rezystor powiedzmy 1k na bazę tranzystora NPN, emiter do masy a z kolektora steruje przekaźnikiem zasilanym z 5V oczywiście wspólna masa. Tak? 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.