Skocz do zawartości

Jak zrobić GPS tracker GSM?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie ,

Jak zrobić mały GPS tracker gsm ?
pytam bo chcę zrobić coś kreatywnego a nie kupywać na Allieexpres za 100zł .

- na początek może być też większy projekt .

-  docelowo wielkość modułu  - paczka od zapałek

- możliwość sprawdzenia live przez stronę www.

proszę polecić godny polecenia moduł gsm oraz komponenty cenna do 800 zł  .
Z elektroniką nie mam problemu ale programować nie umiem 😞

Zapraszam do kontaktu w wiadomości prywatnej jestem w stanie zapłacić za korepetycje jeśli jest taka możliwość .

Edytowano przez garmin1983

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@garmin1983, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

2 minuty temu, garmin1983 napisał:

proszę polecić godny polecenia moduł gsm oraz komponenty cenna nie gra roli  .

Dla zaoszczędzenia Twojego czasu (oraz innych osób na forum) proponowałbym jednak określić budżet. Zaraz ktoś potraktuje dosłownie Twoje wytyczne i się zdziwisz ile mogą kosztować takie moduły 😉 Chcesz wydać na to 100, 1000 czy 10 tys zł? Tak samo przydałoby się zdefiniowanie co dla Ciebie oznaczała "mały tracker".  Dla jednych będzie to format pudełka po butach, a dla innych pudełka po zapałkach. Od tego naprawdę wiele zależy. Jak podasz więcej konkretów to szybciej uzyskasz pomoc.

Paczka od zapałek to dość wysoka poprzeczka ale próbuj;)

Potrzebujesz moduł GPS, moduł GPRS, jakieś arduino + serwer z widocznym z zewnątrz IP.

Moduły z doświadczenia mogę podpowiedzieć:

Moduły GSM:

-Cinterion MC55 - super się sprawuje, niestety złącze trudne do wykonania w domu i praktycznie jednorazowe - nie wskazane rozłączać i podłączać.

-SIM 800L - nie polecam, niestabilnie się zachowywał, ogólnie średni

-AI-Thinker A6 - nie miałem problemów, działał kilka tygodni bez problemu i resetu.

-AI-Thinker A7 - tu masz GPS i GPRS w jednym, ale po krótkich testach poszedł w inne ręce więc nie mam zdania.

GPSów używałem w sumie tylko firmy GlobalTop, i nie miałem z nimi problemów. Antena wewnętrzna dawała spokojnie radę w samochodzie, bawet w bagażniku.

No to teraz te trudniejsze sprawy. Potrzebujesz serwer na który będą wysyłane dane z urządzenia. Musisz sobie napisać soft który je będzie odbierał i wrzucał w jakąś bazę, oraz obsługiwał klienta www. Dość żmudna i niełatwa robota, tym bardziej że nie znasz się na programowaniu.

Ale jeśli jesteś ambitny to działaj 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...