Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

3 godziny temu, atMegaTona napisał:

Nie ma sensu zestawiać układ na granicy

Nikomu nie proponuję wykorzystywać Atmega328P z zasilaniem 1.8V do wszystkiego, sprawdzałem tylko o co chodzi z tym zapisem EEPROM.  Nie wszystkie Atmegi pozwalają na zasilanie poniżej 2.7V i może te nie pozwalają na zapis EEPROM poniżej 2V, ale to chyba oczywiste. Zresztą 1.8V to minimalna nastawa BOD, a to lepiej mieć włączone przy zapisie EEPROM. Choć np. w pilocie IR wystarczą 2 paluszki i będzie śmigał, zegar 1-4MHz wystarczy by całkowicie wykorzystać pojemność dwóch AA i układ zasilany z początkowych 3V rozładuje je właściwie do końca, a dzięki usypianiu można by go używać miesiącami tak jak typowego do TV.  Dodatkowo taki uC zasilany z dwóch AA podczas pracy i uśpienia zużywa znacznie mniej prądu niż z trzech, więc wbrew pozorom mniej baterii może wystarczyć na dłużej.

No i zrobiłem małą korektę, 4.5V jest potrzebne dla 20MHz, dla 16MHz wystarczy 3.8V

• Lubię! 1
1 godzinę temu, kaczakat napisał:

sprawdzałem tylko o co chodzi z tym zapisem EEPROM

Jednorazowe przejście na pojedynczym egzemplarzu scalaka uważasz za sprawdzenie? A jeśli zapis jest błędny raz na tysiąc czy raz na dziesięć tysięcy, będziesz uważał że "działa" czy że "nie działa"? Odpowiedz.

1 godzinę temu, kaczakat napisał:

Nie wszystkie Atmegi pozwalają na zasilanie poniżej 2.7V i może te nie pozwalają na zapis EEPROM poniżej 2V

W elektronice czy informatyce nie ma miejsca na "może".

Nie znalazłem w datasheet Atmega328P żadnej wzmianki o tym, że to  miałoby nie działać poniżej 4V, 3V, 2.7V czy w ogóle w jakimś zakresie dostępnych napięć tego uC. Sprawdziłem i faktycznie działa. Mam Ci udowodniać, że czarne jest czarne? Masz problem z zapisem EEPROM poniżej 4V to używaj wyższego VCC, nie wiem o co Ci chodziło wcześniej i teraz też nie wiem, więc nie będę dyskutował. Dobranoc.

Mimo to podziękuję za linka. W opisanym w nim przypadku użytkownicy uruchamiali AVR poza obszarem bezpiecznym z datasheet - 20MHz z BOD ustawionym na 1.8V. No szkoda, że ktoś tam się nie pożalił, że  przetaktował procka na 32MHz i mu coś tam przestało działać. Ja w swoim teście też miałem aktywny BOD na 1.8V, ale 4MHz przy 1.8V mieści się w bezpiecznym obszarze i zapis EEPROM w AVR działa. I znowu napiszę, że nikomu nie zalecam na co dzień korzystać na granicy, bo zasilanie z 1.8 i BOD 1.8 daje minimalny margines błędu. Przy 4Mhz i 1.8V zapis będzie działał, po prostu uC może zostać zatrzymany przez BOD (co zapobiega właśnie m.in. nieprawidłowej obsłudze eeprom) i wróci do działania po znacznym zwiększeniu napięcia - jest histereza około 50mV - aktywacja BOD około 1.75 i powrót do pracy około 1.85, + oczywiście margines błędu każdego egzemplarza przesuwający te wartość  nominalną nawet dalej niż sięga histereza. I jak widać we wcześniejszym poście AVR bez problemu jest w stanie mierzyć napięcie VCC (po to obniżono Internal reference z 2.54V na 1.1V przy nowych procesorach z zasilaniem minimum 1.8 zamiast 2.7V, również dla BOD) by móc podjąć decyzję przy pracy na aku - ostatni zapis i idę spać lub  już nie zapisywać i trzymać pozycję do pełnego zanurzenia.

A całość zaczęła się od stwierdzenia, że coś tam przy 3.3V nie nie działa w AVR - skoro działa przy 1.8V to i przy 3.3V tym bardziej zadziała, byle w granicach obszaru bezpiecznego:

image.thumb.png.1b594e8d474658c04c5be2a4ebeb4525.png

Link do źródła tez tam nie działa, można poczytać tu: Microchip i tu Microchip, bo linki były jeszcze do Atmela.

Ciekawostka -  Atmel/Microchip wspomina  w swoim dokumencie o zewnętrznym BOD, że zawartość ich  RAM jest gwarantowana typowo przy Vcc> =2V,  ale ich testy potwierdzają prawidłową pracę do 0,5-1V i sobie zrobili procki na 1.8V. Ale ja bawiąc się hobbistycznie Arduino mam się przejmować ... i robić margines 200%, no OK... 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...