Skocz do zawartości

Slini BLDC kolejność uzwojen i czujniki Halla

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam taką zagwozdkę.

Jak znaleźć kolejne fazy uzwojeń silnika i odpowiadające im czujniki Halla?

Wybaczcie nowy temat ale męczę się z tym niemiłosiernie.

Doprowadzasz zasilanie do wszystkich czujników. Jeden kanał oscyloskopu podłączasz do któregoś uzwojenia a drugi do czujnika Halla. Zakręcasz silnik palcami i szukasz takiego czujnika, który będzie w fazie z napięciem dostawanym z tego uzwojenia. Jeśłi znalazłeś uzwojenie w którym narastanie i opadanie back-EMF jest w fazie z cujnikiem, ale odwrócone o 180°, odwracasz sposób podłączenia sondy oscyloskopu. Potem to samo raz jeszcze i dla pewności to samo z trzecim. Gdy już to masz sparowane, na koniec sprawdzasz kolejność uzwojeń/czujników przez sprawdzenie ich sekwencji w czasie. Podłączasz jeden kanał do jednego uzwojenia a drugi do drugiego i patrzysz, które z nich jest wcześniejsze. To samo z trzecim względem pierwszego lub drugiego.

W sumie muisz dojść do takiego rysunku:

https://www.researchgate.net/figure/Back-EMF-voltage-waveforms-and-Hall-Effect-position-sensors-of-BLDC-generator-with_fig9_284929985

Te trapeziki to oczywiście sygnał z uzwojenia a te niższe prostokąty (skala pionowa nie jest tu zachowana) to sygnał cyfrowy z zasilanego i sprawnego czujnika Halla.

• Lubię! 1

Ale rozumiem że sygnał oscyloskopu do uzwojenia, a masa do stworzonego punktu zerowego na z trzech rezystorów połączonych w gwiazdę?

A druga sprawa, próbowałem w końcu odpalić ten mój silnik. ponieważ nie wiedziałem jak są połączone fazy uzwojeń (tj kolejność) i czujników halla, to zrobiłem taki numer że zasiliłem uzwojenia silnika zgodnie z 6 krokową kolejnością komutacji i odczytałem stan czujników halla. Co ciekawe ta sekwencja i stany czujników były zgodne z tablą zamieszczoną s scalonym kontrolerze silnika BLDC typu MC33035. Wg opisu w tej dokumentacji danemu odczytowi z czujników halla odpowiadają  stany sterujące tranzystorami mocy dla uzwojeń silnika.

Niestety ku mojemu zdziwieniu silnik nie ruszył, tylko stał w stabilnej pozycji. Więc pomyślałem że przesunę komutację o jeden do przodu, czyli mając pozycję wirnika zasilanie uzwojeń powinno byc krok do przodu. i co ciekawe silnik ruszył.

Pytania w wobec tego są takie: Dlaczego w żadnej nocie, czy to tej MC33035, czy AVR czy Microchipa nie jest wspomniane że pozycja wirnika jest jakby krok do tyły w stosunku do zasilania faz. W sumie to logiczne, bo za każdym razem pole od uzwojenia stojana powinno ciągnąć wirnik. I drugie, dlaczego w notach jest takich jak wspomniana MC33035 tabela dekodowania pozycji czujników nie wskazuje kolejnej sekwencji zasilania uzwojeń tylko bieżącą?

Czy ja w ogóle dobrze myślę, że sterowanie silnikiem odbywa się tak że powinno sie zasilać kolejny krok w stosunku do wskazywanego?

mc333035.jpg

• 1 rok później...

Sorry za wykopnie trupa ale temat jest ciekawy a szukanie po omacku właściwej kombinacji trochę męczące.

Marek fajnie to opisałeś ale to  mi pasuje do silnika połączonego w gwiazdę z przewodem neutralnym. A co w przypadku trójkąta? gdzie ten oscyloskop podłączyć?

Są w chinach takie testery diodowe. Na YT są filmiki z tego. Tylko żeby sam silnik  indukował jakieś napięcie to trzeba nim kręcić szybko i diody tak szybko mrugają że i tak nie widać czy się pokrywają z czujnikami.

Oscyloskop faktycznie by to wyłapał.

No nic. Pewnie pozostaje nadal metoda prób i błędów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...