Komentator Napisano Lipiec 2, 2019 Udostępnij Napisano Lipiec 2, 2019 Ruszamy z trzecią edycją akcji promocyjnej, która ma zachęcić wszystkich do chwalenia się swoimi projektami. Od dziś, za opisy elektronicznych DIY, będziemy rozdawać rabaty do sklepu Botland. Nie ma limitu liczby kodów, każdy kto podejdzie do tematu rzetelnie i opisze swoje DIY, otrzyma jeden z dwóch możliwych rabatów. UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 2, 2019 Udostępnij Lipiec 2, 2019 To ja mam pytanie: czy "zdjęcie" to ma być koniecznie zdjęcie w znaczeniu "słitaśna fotka cyknięta komórką z każdej strony", czy liczy się również filmik z działania, schemat, projekt PCB lub wizualizacja? Bo tak szczerze mówiąc w przypadku stacjonarnych urządzeń elektronicznych trochę trudno o znalezienie tematu dla sześciu zdjęć (chyba że faktycznie się fotki z każdej strony zrobi, albo cyknie zrzuty ekranu kolejnych pozycji menu na wyświetlaczu)... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 2, 2019 Udostępnij Lipiec 2, 2019 Zawsze da się pokazać urządzenie z kilku stron, można pokazać jego wnętrze lub zdjęcie z procesu budowy. Do "zdjęć" możemy też wyjątkowo zaliczyć schematy i zrzuty modeli CAD (jeśli będzie to zrobione z umiarem). Zasady zostały ustalone już na samym początku (w poprzednich edycjach) i tego się trzymamy. Rozumiem, że nie w każdym przypadku taka metoda opisywania DIY będzie idealna, ale sumarycznie (biorąc pod uwagę przekrój DIY i osób, które je opisują) takie zasady do tej pory sprawdzały się dobrze. Z góry dziękuję za zrozumienie 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Salomon Lipiec 2, 2019 Udostępnij Lipiec 2, 2019 (edytowany) To ja mam kolejne pytanko (a właściwie kilka pytań). Miałem zrobić jeden projekt i go wysłać, no i nie wiem czy warto, bo to prosty projekt z serwem, dwoma przyciskami, które są klikane przez przeciwników i dzięki temu ramię serwa się przesuwa, takie "elektroniczne siłowanie na rękę". Będzie to w formie smartfona o grubości ponad 1cm, co może wyglądać trochę komicznie. Projekt posiada różne dodatkowe funkcje np. o ile stopni serwo się przesuwa podczas jednego kliknięcia, wybór gry z botem lub człowiekiem, wygranej poprzez przesunięcie serwa do końca (180 lub 0 stopni) lub kto dłużej przegrywał i ostatnia opcja to dźwięk. Drugi projekt to głośnik bezprzewodowy. Schematy wraz z plikiem STL są w internecie, lecz ja mam inne głośniki i będę projektował wszystko, oprócz elektroniki sam. Nie myślałem, żeby wysłać tutaj ten projekt, ale części z Chin jakoś szybko przychodzą i bedą już jutro. No i właściwe pytanie: czy mogę zgłosić dwa projekty a jeżeli nie to który lepiej zgłosić? Dzięki, że dotrwałeś do końca. Edytowano Lipiec 3, 2019 przez Salomon Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Treker (Damian Szymański) Lipiec 3, 2019 Udostępnij Lipiec 3, 2019 @Salomon, witam na forum 🙂 Ciężko dyskutować o projektach, których jeszcze nie ma, bo wiele zależy od ich wykonania. Jeśli oba DIY będą zrobione estetycznie i będą działały to nie widzę przeciwwskazań, aby wzięły udział w akcji. W najgorszym wypadku otrzymasz np. mniejszy kod rabatowy (zgodnie z informacjami w ogłoszeniu). Nie ma limitu liczby kodów, każdy może zgłosić dowolną liczbę projektów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mike84 Lipiec 3, 2019 Udostępnij Lipiec 3, 2019 To ja też jeszcze mam w sumie 2 pytania 🙂 Projekt można wykonać przy użyciu płytki stykowej/uniwersalnej? (całość zamknąłbym w obudowie) I czy można wykonywać urządzenia podobne do tych z kursów, mam tu na myśli taką np. miarę elektroniczną z czujnikiem ultradźwiękowym, chciałbym taką zrobić z wyświetlaczem oraz kilkoma dodatkowymi funkcjami min. liczeniem pola na podstawie dwóch pomiarów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 4, 2019 Udostępnij Lipiec 4, 2019 @Mike84 witam na forum 🙂 Podobnie jak wyżej - ciężko dyskutować na temat nieistniejących projektów. Płytka stykowa wskazuje raczej na nietrwały/nieukończony projekt. Jednak jeśli takie DIY będzie zrobione dobrze to może kwalifikować się na jeden z podanych w ogłoszeniu progów rabatowych. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartods Lipiec 6, 2019 Udostępnij Lipiec 6, 2019 Ja też mam pytanie czy można opublikować projekt który był już publikowany przeze mnie na innym portalu? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 6, 2019 Udostępnij Lipiec 6, 2019 @bartods odpowiedź na to pytanie znajdziesz w FAQ umieszczonym na końcu ogłoszenia - sprawdź punkt numer 19 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Albert1972 Lipiec 19, 2019 Udostępnij Lipiec 19, 2019 (edytowany) No to tak. Projekt robię już od 10 lat - mechanicznie. Teraz próbuje go zautomatyzować za pomocą arduino -yun. W automatyzacji pomaga mi kilka osób z tego forum. Projekt to urządzenie do uzyskania czystej wody(a pomocą odwróconej osmozy) z jakiegokolwiek źródła (no może poza radioaktywnym). Czystej oznacza zbliżonej do chemicznego H2O. Kontrolowana mineralizacja tej wody. (prawdziwa - mierzalna) Mineralizacja wedle zapotrzebowania - magnez , wapń, potas itp. Kontrola nad odpowiednim proporcjonowaniem - przyswajalność w odpowiednich konfiguracjach Zrobienie lekarstwa z tej wody. (Woda magnezowa z kontrolą zawartości magnezu w litrze wody) Nasycenie wody dwutlenkiem węgla do poziomu zgodnego z osobistymi preferencjami użytkownika. Wszystko w warunkach domowych i z wykorzystaniem dostępnych finansowo rozwiązań. Jest to projekt w trakcie realizacji i chyba do końca mojego życia takim pozostanie. Głównie dlatego że wpływ wody magnezowej na różne schorzenia testuję głównie na sobie. W kilku bardzo pomaga więc i jest motywacja do dalszej pracy. Kwalifikuje się zatem? Edytowano Lipiec 20, 2019 przez Albert1972 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
bartods Lipiec 20, 2019 Udostępnij Lipiec 20, 2019 Albert1972 chyba się nie nadaje ponieważ w FAQ jest napisane że projekt musi być ukończony. Ja też chciałem przedstawić robota humanoidalnego Damian lecz jest to projekt na który może mi zabraknąć życia i nie jest w całości ukończony, czeka go jeszcze nauka chodzenia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Albert1972 Lipiec 20, 2019 Udostępnij Lipiec 20, 2019 To może dobrze byłoby stworzyć jakiś dział projektów otwartych. 1. Jest mnóstwo ciekawych pomysłów i można by je nawzajem dzielić między projektami. 2. Forumowicze znając powody i cele budowy projektu mogliby pomóc własnymi pomysłami i rozwiązaniami. 3. Każdy na bazie opisanego projektu mógłby odtworzyć go dla siebie. Myślę że to znacznie cenniejsze niż 50 zł Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 20, 2019 Udostępnij Lipiec 20, 2019 Tak jak było już powiedziane, w tej akcji udział mogą wziąć tylko projekty ukończone 🙂 51 minut temu, Albert1972 napisał: To może dobrze byłoby stworzyć jakiś dział projektów otwartych. Taki dział istnieje już od wielu, wielu lat i jest dostępny tutaj: https://forbot.pl/forum/kategoria/27-projekty-w-budowie-worklogi/ Zachęcam do aktywności i opisywania swoich projektów 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 31, 2019 Udostępnij Lipiec 31, 2019 Przypominam, że dziś ostatni dzień na opisanie DIY, za które można otrzymać rabaty. Podkreślam, że liczy się data opisania projektu (a nie jego publikacji). W tej chwili na publikację czeka kilka wpisów w kolejce. Wszystkie będą pojawiały się na forum sukcesywnie. W akcji wezmą udział wszystkie projekty, które zostaną opisane dziś do godziny 23:59:59 (nawet jeśli zaakceptuję i opublikuję je kilka dni później). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Sierpień 1, 2019 Udostępnij Sierpień 1, 2019 Dziękuję wszystkim za publikację swoich projektów 🙂 W kolejce do akceptacji czeka jeszcze kilka DIY - będę je upubliczniał stopniowo przez następne 4 dni. W ciągu 7 dni wszyscy powinni otrzymać kody rabatowe (będę rozsyłał je przez wiadomości prywatne). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »