Skocz do zawartości

Arduino Problem z portami COM

Dominik33

Pomocna odpowiedź

Witam,

Dwa dni temu kupiłem płytkę Arduino Uno i wgrałem na nią pierwszy program "blink", a dzisiaj po podłączeniu płytki do komputera (Windows 10) system nie pokazuje żadnych portów( w menadżerze urządzeń nie ma zakładki porty). Również w samym programie Arduino nie wyświetla żadnych dostępnych portów, ktoś wie jak temu zaradzić?

(edytowany)

Pytanie dotyczy oryginalnego Arduino Uno kupionego ze strony botland w zestawie razem z kablem, dioda na Arduino się świeci, do tego cały czas działa po podłączeniu program, który wgrałem na początku- blink.

Możliwe, że powininem ręcznie zainstalować sterowniki, ale nie wiem które.

Edytowano przez Dominik33

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ten Twój kabel oczywiście ma linie danych, bo przecież wgrałeś tego Blinka. Czy wspomniany komputer z W10 to inny komputer? Jeśli tak to pewnie powinieneś wgrać sterowniki. Zwykle sterowniki są instalowane w momencie instalacji Arduino. No ale nie trzeba instalować, można ściągnąć zipa, rozpakować Arduino i siłą rzeczy pominąć etap sterowników.

Druga sprawa to kiepski kabel. Pewnie Twój był dorzucony "jako gratis". Niestety co jakiś czas ktoś narzeka, że nie działa, przestało działać, itp. i po krótkich/długich przekonywaniach, w wyniku których kabel jest wymieniony na inny, zaczyna to działać.

Ostatecznie płytka mogła ulec awarii, to przy etapie Blinka jest wyjątkowo mało prawdopodobne, ale wszystko jest możliwe.

7 godzin temu, kaczakat napisał:

Druga sprawa to kiepski kabel. Pewnie Twój był dorzucony "jako gratis". Niestety co jakiś czas ktoś narzeka, że nie działa, przestało działać, itp. i po krótkich/długich przekonywaniach, w wyniku których kabel jest wymieniony na inny, zaczyna to działać.

Akurat nie przypominam sobie sytuacji, aby ktokolwiek miał jeszcze problem kablami USB, które znajdują się w zestawach do kursów. Oczywiście jest to możliwe, ale mało prawdopodobne 😉

17 godzin temu, Dominik33 napisał:

Pytanie dotyczy oryginalnego Arduino Uno kupionego ze strony botland w zestawie razem z kablem, dioda na Arduino się świeci, do tego cały czas działa po podłączeniu program, który wgrałem na początku- blink.

Możliwe, że powininem ręcznie zainstalować sterowniki, ale nie wiem które.

Jeśli faktycznie wgrałeś tego Blinka (a nie jest to Blink, którego domyślnie wgrał producent) to dla testu warto podłączyć płytkę do innego PC. Zobaczysz wtedy czy system wykrył jakieś nowe urządzenie USB. Możesz też próbować ręcznie instalować sterowniki, ale nie powinno być takiej konieczności.

Cóż nie pierwszy raz się skompromituję ale miałem podobny problem. Tyle że moje arduino to yun. Podpiołem się nie pod to usb co trzeba. Czyli pod usb A zamiast pod micro. Błędy przedszkolaków.

Edytowano przez Albert1972

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.