Skocz do zawartości

Arduino 5v przez zasilacz

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Robię projekt do którego jest potrzebne ok. 1A na 5V, czy jak podłącze zasilacz 12V 2A do arduino to nie będzie problemu z przegrzewaniem się wewnętrznego stabilizatora by skorzystać z 1A (5V) łącznie? I czy jesy to mozliwe?

Pozdrawiam

jasiekk

Albo opcja B) podłączenie vin do stabilizatora 5V I wyjście stabilizatora do pinu 5V na arduino, ale nie wiem czy to zadziała.

Arduino mega, stabilizator strasznie się grzeje. Znalazłem w domu zasilacz 5V +-0.5V z 1000mA +-50mA. Czy mogę taki zasilacz bezpośrednio podłączyć pod piny zasilania arduino?

Pozdrawiam

jasiekk

Moduł przekaźników, 12 diód. Jest jeszcze inna opcja: arduino pojedyncze ma wydajność na usb 500mA. Czy jeśli połącze 2 arduino (Bo tyle używam w projekcie) to będę mógł uzyskać 1A?

Pozdrawiam

jasiekk

Weź sobie przetwornicę xV->5V i zasil to co wymaga 1A, równolegle do tego zasilacza 12V podłącz Arduino, oba układy łączysz masą i całość będzie miała szansę działać bezpiecznie.

Może być np. taka tu. Dzięki temu pobór prądu z zasilacza pozostanie na poziomie <1A, zamiast zamieniać nadmiar napięcia w ciepło z mocą 7W.

@jasiekk913 to z czym masz problem to podstawy podstaw. Może warto byłoby jednak poświęcić nieco czasu na zapoznanie się z podstawami zasilania urządzeń elektrycznych?

@kaczakat ma tu zupełną rację i myślę, że jego wypowiedź powinna rozwiązać twój problem permanentnie. 

Nie jest dobrym pomysłem zasilanie równoległe z 2 portów USB. Zaopatrz się w przetwornice i zasil sobie wszystko z jednego zasilacza.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...