Skocz do zawartości

Raspberry Pi 4b – niska prędkość WiFi

piechnat

Pomocna odpowiedź

Mam problem z prędkością WiFi w nowo nabytym Raspberry Pi 4b (sieć domowa z routera TP-Link Archer C7, częstotliwość 2.4Ghz, kanał 6).

Strony wczytują się jak krew z nosa, również streaming po LAN nie daje rady. W serwisach testujących prędkość łącza wychodzi download rzędu 0.25 Mbps.

Wszystkie inne sprzęty, stojące w tym samym miejscu co malina, osiągają kilkanaście lub kilkadziesiąt megabitów. Co najdziwniejsze, jeśli obok routera położę telefon z włączonym hotspotem (Android), to na tej sieci Raspberry wyciąga bez problemu 8 Mbps (jak przyniosę telefon do pokoju, w którym stoi malina, to już w ogóle mam prawie 40 Mbps).

Wynika z tego jakby istniał jakiś konflikt między Raspberry Pi 4b, a tym konkretnym routerem.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy można to jakoś rozwiązać?

Dziękuję i pozdrawiam.

Jestem troche sceptycznie nastawiony do WiFi w nowym RPi. Na wszystkich 3 płytkach do jakich mam dostęp jest konflikt WiFi - HDMI, kompletnie nie da się połączyć z siecią dopóki nie odłączę kabla... Także może spróbuj odłączyć HDMI. 

(edytowany)

Porobiłem kilkanaście testów, z których wynika, że na niską prędkość WiFi składa się kilka rzeczy:

1. W ustawieniach routera miałem na sztywno wybrany kanał 13, tymczasem moje RPi ma najstabilniejszy transfer na kanale 1 mimo tego, że najluźniejszy jest właśnie 13.  
W ten sposób prędkość uwolniła się z poziomu ułamków do kilku megabitów.

2. Dużym czynnikiem zakłócającym jest stojący obok dekoder TV (WiFi) jeśli był akurat włączony.
Po wyłączeniu prędkość doszła do ok. 15 Mbps, ale jest bardzo chwiejna.

3. Poza zmniejszeniem odległości od routera, najlepsze rezultaty przynosi odłączenie kabla HDMI. W takiej sytuacji prędkość wzrasta do 25-35 Mbps.
Wydaje mi się, że pewne korzyści, daje również podłączenie telewizora do drugiego portu HDMI. Niestety nie wiem, jak na drugim porcie spowodować, aby działało audio (nie ma również HDMI-CEC)?

[edytowane] znalazłem w sieci, może się komuś przyda 🙂

amixer -q cset numid=3 3

[/edytowane]

Zastanawiam się, czy to może mieć jakiś związek z jakością kabla? Zauważyłem przy kablu dedykowanym do RPi adnotację „potrójna warstwa ekranowania w celu izolacji od fal Bluetooth i WiFi”?

Edytowano przez piechnat
  • Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Cieszę się, że ktoś potwierdził moją teorię skorelowania kabla HDMI z WiFi... nikt nie chciał wierzyć, a jednak.

Dnia 14.09.2019 o 01:35, piechnat napisał:

znalazłem w sieci, może się komuś przyda

Służy to do ustawia dźwięk na HDMI? W dokumentacji RPi jest bez parametru -q, wiesz może co to robi?

(edytowany)
man amixer
[...]
-q Quiet mode. Do not show results of changes.

ostatni parametr:

0 - automatic
1 - force 3.5 jack
2 - force HDMI0
3 - force HDMI1
Edytowano przez piechnat
  • Lubię! 1

@muchac35 witam na forum 🙂

1 minutę temu, muchac35 napisał:

czytając te posty to chyba problem sprzętowy przez zakłócenia HDMI ale może ktoś rozwiąże ten problem?

Na to wygląda, ale ten problem jest zauważany przez stosunkowo mały procent osób. Możliwe, że to jakaś specyficzna konfiguracja (kanał WiFi, kabel, monitor) powoduje takie problemy. Nie jest to problem, który pojawia się masowo. Którą wersję RPi posiadasz?

11 minut temu, Treker napisał:

@muchac35 witam na forum 🙂

Na to wygląda, ale ten problem jest zauważany przez stosunkowo mały procent osób. Możliwe, że to jakaś specyficzna konfiguracja (kanał WiFi, kabel, monitor) powoduje takie problemy. Nie jest to problem, który pojawia się masowo. Którą wersję RPi posiadasz?

RPi4 z 4GB ramu

Uruchomilem emulator gier Lakka i dokladnie tak samo gdy podlaczony przez hdmi to wi fi jest bardzo wolne lub calkiem nie dziala trudno nawet przez sambe przekopiowac romy które zajmują bardzo malo. Gdy wylacze tv lub dołączę kabel hdmi wi fi dziala normalnie

Przetestowalem na kabli micro hdmi jak i na 3 kablach hdmi z przejsciowką hdmi na micro hdmi

Wiec to wyglada na problem sprzętowy niestety

Ktos ma podpbny problem? I moze to potwierdzic czy to moze wina mojego modelu malinki (pi4 4gb)

@muchac35 a możesz tak z ciekawości sprawdzić kiedy dokładnie pojawia się ten problem? Po podłączeniu samego kabla HDMI (nawet, gdy nie jest do niczego podłączony) czy dopiero, gdy podłączony jest monitor? Korzystasz z sieci 2,4 Ghz czy 5 GHz? Masz możliwość zmiany kanałów WiFi na routerze?

Korzystam z 2,4Ghz

Zmiana kanału wifi raczej nic nie zmieni zmieniłem z kanału 1 na 8 i było tak samo ale sprawdzę jeszcze na innych kanałach.

Gdy wepnie się kabel HDMI to wtedy wifi zwalnia lub całkiem nie działa

Nie chcę tak na włączonej malince podłączać i wyłączać HDMI bo to raczej niewskazane co nie?

23 godziny temu, muchac35 napisał:

Nie chcę tak na włączonej malince podłączać i wyłączać HDMI bo to raczej niewskazane co nie?

Oczywiście zawsze warto odłączać/podłączać nowy sprzęt przy wyłączonym zasilaniu, ale nie popadałbym też w skrajność. Akurat HDMI nie jest chyba zbyt wrażliwe na tego typu działanie. Jeśli ktoś ma inne doświadczenia w tym zakresie (i np. uszkodził tak malinkę) to chętnie poczytam co się dokładnie stało 😉

Wczoraj wgrałem nowego Raspbian Buster  obraz z 26 września 2019 i okazało się że problem z wolnym wi-fi  tak jakby był o wiele mniejszy

wi-fi zwalnia ale nie ma takich momentów że wcale nie działa w sumie teraz już można by pracować na wi-fi

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.