Skocz do zawartości

Problem z płynną regulacją

Pomocna odpowiedź

Napisano

Słuchajcie mam problem z płynną regulacją obrotów 2 silniczków DC. Zastosowałem 2 potencjometry 20k i chodzi o to, że zamiast silniczek wchodzić stopniowo na obroty wraz z przesuwaniem suwaka to on wchodzi na obroty dopiero jak suwak jest przy końcu silnik od razu kręci na maksymalnych obrotach. O co chodzi?

Silnik nie rusza przy zbyt małym napięciu? Takąż ma charakterystykę, raczej wiele poradzić się nie da. Ale schemat nie zaszkodzi.

Dlaczego mam wrażenie, że podłączyłeś silnik szeregowo z tym potencjometrem? Jeśli chcesz regulować obroty silnika za pomocą potencjometru to musisz mieć do tego jakiś układ, który w zależności od ustawienia potencjometru daje na wyjściu inne napięcie. Google nie gryzie, szukaj regulator obrotów silnika dc.

Hmm, chyba nie do końca masz rację. Oczywiście włączenie potencjometru szeregowo nie jest najlepszą metodą sterowania, ale powinno działać. Problem z ruszeniem pojawia się przez to, że przy rozruchu silnik pobiera największy prąd, który jest przez potencjometr ograniczany. Kiedy mocno zredukujesz dodatkową rezystancję silnik rusza i wchodzi na wysokie obroty. Spróbuj wtedy skręcić potencjometr. Jeśli nie będzie różnicy w prędkości, daj większy, albo spróbuj obciążyć silnik.

Edit

Właśnie zauważyłem, że masz pot. 20k. To za dużo, spróbuj czegoś rzędu dziesiątek Ω.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...