Skocz do zawartości

Chwytak

Treker

Pomocna odpowiedź

Myślałem długo i chciałem znaleźć jakieś łatwe w miarę tanie i co najważniejsze praktyczne rozwiązanie chwytaka. Przeglądałem kilka stron znalazłem wiele rozwiązań, ale jedno wydało mi się najlepsze podejrzałem projekt z filmów i fotek i oto opis.

Pomysł polega na kawałku ramienia z zamontowanym na sobie silniku na stałe! Do silnika jest przymocowany około 15cm nagwintowany wał. Następnie na tym wale zamontowana jest nakrętka a do nie tak jakby rama, która utrzymuje ją na miejscu żeby zamiast się obracać w koło chodziła przód i tył do niej przymocowane druty(prowadnice) i gdy nakrętka się cofa zamyka chwytak, gdy się odkręca chwytak się otwiera. W razie jakiś pytani piszcie;)

Chwilowy brak pliku graficznego.

Biscent13 mysle ze to bedzie za slabe ale zalezy do czego.Treker ale tak samo by mozna w miejsce zaczepu nakretki przymocowac precik i to do silownika zamka centralnego . tylko teraz czy potrzebujesz regulacje sily zgniatania? bo jak tak to to sie nie nada.lecz jak nie to masz silny i prosty w budowie chwytak.

Ja tego nie potrzebuje jak bym chciałbym coś wymyślił pisze po prostu tak, bo może się komuś przyda tak jak o h-bridge napisałem. Siłownik to trochę więcej kombinacji, ale Biscent ma dobry pomysł do podnoszenia małych przedmiotów. Czyli długopisów czy pudełek od zapałek to by było bardzo dobrze. Macie może taki mechanizm gdzieś na zbyciu? Chętnie bym przyjął😉 i coś z tego wykonał😉

Pozdrawiam Treker.

//Mictronic widzę, że oglądasz Pogromców mitów" 😃??

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

mictronic: No tak, ale siłowniki od centralnego zamka są za szybkie(czas od zamknięcie do pełnego otwarcia 1-2sek)...

treker: No co Ty, na allegro mozesz dostać uszkodzone CD'ki za grosze...

Gość

Myślę, że to nie jest konstrukcja w Twoim wykonaniu, a może jednak jest ?

Konstrukcja dobra, bo po zastosowaniu "ścięgien" można nawet zginać palce silnikiem umieszczonym w ramieniu.

Ale jednak 2 palce nie mają zbyt dużej wytrzymałości przy podnoszeniu. Najbardziej wyrazistym przykładem jest np. podnoszenie ciężarów, gdzie cały nacisk będzie na tylko jednym palcu, a u człowieka nacisk ten rozkładałby się na 4 palcach.

Postanowiłem i ja się pochwalić moim chwytakiem. A raczej na razie połową chwytaka... a może dłoni 😉

Te śrubki to tak tylko na razie więc nie krzyczeć!!. Ale i tak niektóre zostaną. W zetknięciu łebka z konstrukcją są przyklejone kropelką, także wypadnięcie im nie szkodzi. Jak dorobię drugą połowę to wrzuce zdjęcia. A jak na razie to.... Jak się podoba?

DSC00036.thumb.JPG.07b2c28b6181b3c8a4ce803daf487e8f.JPG

DSC00034.thumb.JPG.397312e33f3551217f60434472d40c85.JPG

DSC00033.thumb.JPG.a37ca23c0f578c0f22b62637a802bf99.JPG

Ha ha nie uwierzysz 😅 Tyle ile kosztują śrubki i... 5 zepsutych stacji dyskietek. Zmieściłem sie w kosmicznej kwocie 1zł 🤣

Tylko że takie fajne części mają tylko niektóre stacje.

Najlepsze są częściz odzysku 😅 i dobre pomysły.

hehe ladna konstrukcja mysle ze ciezka:) a;e interesujaca a ja z takim pytaniem do was kazdy z was zbudowal chwytak na pretach gwintowanych i poruszajacych sie po nich nakretkach i tu pytanie ilu z was mialo problem z zacinaniem sie chywtaka w pozycji zacisnietej jak i otwartej??:> bo niewieze ze niemieliscie takich problemow:) w przypadku anologowego silnika gdy szczypce sa zacisniete to silniki jesczez kilka razy obruci walem a nakretka sie tak jakby samozkontruje:P:) macie ktos rozwiazanie?? jestem ciekaw odp:) pozdro

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.