Skocz do zawartości

Chwytak

Pomocna odpowiedź

krancowki jekiez to obcykane:) ale jak tyje chcesz zamontowac:)na samych koncach szczypiec a jezeli obiek zostanie zlapany wewnetrzna czescia chwytaka tak ze krancowki tego nie wykryja:) chociaz znawet sila bezwladnosci chwytaka nawet dla krancowke bedzie za wielka i tak nie pooga:)

Można w prosty sposób mierzyć siłę ścisku chwytaka przez pomiar prądu pobieranego przez silnik - potem musisz dobrać siłę, tak, żeby się nie kontrowały.

no mozna go tak zmulic ze nie bedzie mial sily sie zaciac ale:) pococ komu taki chwytak ktory ledwo sie zamyka a juz o pewnym chwyceniu przedmiotu nie mowiac:)

• 1 rok później...

A posiadasz może dobry człowieku jeszcze jakieś informacje dotyczące zmieniaczy chwytaków i w jaki sposób zabrać się za projektowanie chwytaka 3D dla robota kawassaki FS003N. Z góry dzięki za pomoc

Inventor dla studentów jest darmowy (niewielkie ograniczenia). Jego zaletą jest moduł testowania np. kolizji części, symulowania ruchu.

A do czego potrzebujesz taki model 3D? Bo jeśli dokumentacja techniczna to blender odpada. O AutoCAD'ie słyszałeś?

Muszę na zaliczenie skonstruować model 3D chwytaka wraz z siłownikiem do robota znajdującego się na uczelni (kawassaki FS003N) w programie Unigraphics NX5. Chodzi mi o informacje w jaki sposób się do tego zabrać bo kompletnie nie mam pojęcia.

UGS NX5 - zintegrowany, system CAD/CAM/CAE/PDM umożliwiający modelowanie (parametryczne lub nie według decyzji konstruktora). W oparciu o bryły, powierzchnie i cechy konstrukcyjne. Na wykonanym modelu możliwe jest przeprowadzenie analiz wytrzymałościowych i analiz kinetycznych. Może być wykorzystywany do generowania ścieżek narzędzi (dla jego wykonania na maszynach CNC) oraz do przygotowania dokumentacji 2D.

Przyznam się, że nie korzystałem z tego narzędzia, ale funkcjonalnością przewyższa nieco "mojego" Inventora 🙂 Na dobry początek przydało by się dokładne zwymiarowanie segmentu mocowania narzędzia i stworzenie modelu mocowania. Nie wiesz jak? Pierwszy link na google, jaki mi wyskoczył:

http://www.cad.pl/wwwboard/about66478.html&highlight=

Miałeś wcześniej jakieś doświadczenia z programami CAD'owskimi?

Jeśli chodzi o samo projektowanie w NX5 nie powinno być problemów. Chodzi mi raczej oto w jaki sposób dobrać siłownik do tego chwytaka, jak skonstruować szczęki, jakie obliczenia trzeba wykonać, żeby wszystko ze sobą dobrze współpracowało. A orientuje się ktoś może w jakiej literaturze jest poruszany temat chwytaków i zmieniaczy chwytaków. Za wszelkie informacje będę wdzięczny.

Paul E. Sandin - Robot Mechanisms and Mechanical Devices (Ilustrated)

Ben-Zion Sandler - Robotics: Designing the Mechanisms for Automated Machinery

Charles M. Bergren - Anatomy of a Robot

Z literatury polskojęzycznej nie znam zbyt wiele, mogę polecić jedynie

M.W.Spong, M. Vidyasagar "Dynamika i Sterowanie Robotów" Wydawnictwa Naukowo-Technicznego (w przekładzie typów z PIAP'u) - nacisk na wszelkiej maści obliczenia.

Gdyby ktoś miał problemy ze zdobyciem pierwszych trzech pozycji, mogę ewentualnie trochę pomóc na PW 😉 W przypadku ostatniej - moją kupiłem dawno temu odwiedzając osobiście siedzibę AVT w Warszawie.

Mam pytanie a mógłbyś mi podesłać jakieś informacje dotyczące chwytaków i zmieniaczy z tej ostatniej literatury?? Zna ktoś może jakieś programy za pomocą których można dobierać chwytaki poprzez wpisywanie pewnych informacji np jak program Festo Gripper selection?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...