Skocz do zawartości

Problem z multimetrem - nie działa pomiar prądu

piotr432

Pomocna odpowiedź

Zwracam się dość dziwnym problem mam dwa multimetry ten z kursu Elektronika oraz UT39C. W obu mam problem z mierzeniem prądu. Wszystkie wartości rezystancji, napięć mogę zmierzyć tylko z prądem jest problem. 
Próbowałem montować układ z rezystorem i baterią na płytce wynik? Zero. Próbowałem montować układ z rezystorem i baterią bez płytki ( skręcając przewody koło siebie) wynik? Zero. Pomyślałem, że może źle włączam  miernik  do obwodu ( dobrze był).  Specjalnie mierzyłem napięcia na baterii oraz wartości rezystorów  bo pomyślałem, że może coś z tym się stało otóż jest ok. Sprawdzałem nawet bezpieczniki w miernikach. Też było dobrze. Kompletnie nie mam pojęcia co źle robię. 

@piotr432 wygląda jakby w Twoich miernikach były uszkodzone bezpieczniki. Trochę to jednak podejrzane, aby dwa mierniki miały uszkodzone bezpieczniki. Jest szansa, że zwarłeś kiedyś mierniki bezpośrednio z baterią i przepaliłeś bezpieczniki? Najlepiej będzie jak rozkręcisz miernik i zobaczysz czy bezpiecznik jest cały 🙂

18 minut temu, FlyingDutch napisał:

a przełożyłeś kabel pomiarowy do gniazdka (dziurki) z napisem A lub mA? Sorry za takie podstawowe pytanie, ale zdarza się najlepszym zapomnieć.

Akurat w tym mierniku nie trzeba przekładać przewodów na pomiar mA, ale w sumie warto sprawdzić czy pomiar na największym zakresie działa. @piotr432 testowałeś miernik na tym największym zakresie?

Nigdy nie widziałem zniszczonego bezpiecznika. Wydaje mi się, że chyba zwarłem go(zaraz zobaczę w drugim). Zawsze mi się wydawało, że jak zniszczę bezpiecznik to miernik przestanie mi działać tak ogólnie. ( czyli nie będę mógł ani zmierzyć napięcia ani rezystancji ale chyba jednak jest inaczej xD ). 
@Treker Sprawdzałem ale też było zero. 

80794063_439077790307570_137416443548401664_n.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dymek wskazuje na to, że bezpiecznik jednak chyba spalony 😞 Musiałeś przypadkiem go uszkodzić, warto więc uważać przy kolejnych pomiarach. Spróbuj kupić nowy bezpiecznik i go wymień - tego typu elementy powinieneś dostać w dowolnym sklepie elektronicznym, a może nawet i elektrycznym (będzie kosztowało grosze) 🙂

22 minuty temu, piotr432 napisał:

Zawsze mi się wydawało, że jak zniszczę bezpiecznik to miernik przestanie mi działać tak ogólnie. ( czyli nie będę mógł ani zmierzyć napięcia ani rezystancji ale chyba jednak jest inaczej xD ). 

Ten bezpiecznik ochrania tylko obwód do pomiaru prądu, bo to właściwie jedyna opcja, przy której da się uszkodzić miernik. Trzeba się mocno postarać, aby uszkodzić miernik przy pomiarze napięcia lub oporu 😉

• Pomogłeś! 1

Ogólnie sprawdziłem jeszcze raz drugi miernik. Okazało się, że też jest przepalony ( nie było dymka ale ten przewód  był przerwany). 
Wnioski z tej całej sytuacji jest takie, że na " własnej skórze" przekonałem się czym jest zagadnienie rezystancji przewodnia ( chodzi mi wzór związany z przekrojem itd.)oraz to jak wyglądają zniszczone bezpieczniki. I to, że muszę być uważniejszy przy pomiarach. Dzięki. 
Głupi błąd ale troszkę mi uzmysłowił. 

• Lubię! 1

@Aelion, witam na forum 🙂 Takie rozwiązanie jest bardzo ryzykowane! Bezpiecznik zabezpiecza miernik przed uszkodzeniem. Jeśli się przepalił to znaczy, że dokonałeś błędnego pomiaru, który mógł uszkodzić multimetr. Jeśli znów wykonasz taki pomiar to tym razem uszkodzisz zupełnie miernik. W teorii zaoszczędziłeś kilka groszy na wymianie bezpiecznika, a w praktyce ryzykujesz teraz uszkodzenie całego miernika. Specjalnie do kursów wybraliśmy tanie mierniki, więc w skrajnej sytuacji będziesz straty tylko ~13 zł, ale nie warto wyrabiać sobie takiego złego nawyku, bo kiedyś możesz uszkodzić miernik za 300 zł.

17 minut temu, Aelion napisał:

drucik miedziany równolegle do bezpiecznika

Pomijam już fakt, że w takim przypadku ten przepalony bezpiecznik jest zupełnie zbędny - równie dobrze mogłeś tam wstawić tylko drut 😉

5 godzin temu, Treker napisał:

Pomijam już fakt, że w takim przypadku ten przepalony bezpiecznik jest zupełnie zbędny - równie dobrze mogłeś tam wstawić tylko drut 😉

Lepiej się trzyma pod bezpiecznikiem 😉

no i cześć, dzięki za przywitanie, śledzę od dłuższego czasu poznając tajniki elektroniki analogowej i cyfrowej. Z tym bezpiecznikiem to po prostu jakoś nie było mi po drodze by dokupić 🙂 Jutro wolne to może przejadę się do sklepu po nowy. Też było dla mnie zagadką swego czasu, dlaczego nie chce mi mierzyć prądu w zakresie mA.

Też mam problem z multimetrem mierzy prąd na wyższych wartościach prądu np 2A na baterii 9 woltowej a przy mniejszych wartości w obwodach pokazuje 0

A bezpiecznik jest zaśniedziały żeby zobaczyć czy jest spalony

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.