Bartt Napisano Styczeń 21, 2020 Udostępnij Napisano Styczeń 21, 2020 Witam, orientuje się ktoś czy trzy czujniki na I2C podpięte do Raspberry w ten sposób mają prawo działać? Ewentualnie jak zrobić to poprawnie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 21, 2020 Udostępnij Styczeń 21, 2020 Jeśli posiadają różne adresy i2c to powinny działać. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Styczeń 21, 2020 Udostępnij Styczeń 21, 2020 Zapomniałeś dodać jakie to czujniki. O ile się nie mylę to wygląda jak LSM6D33 albo coś podobnego. Jeśli tak, to do jednej magistrali możesz podłączyć najwyżej dwa (wybierasz adres podłączając pin SA0 do GND lub VDD). Możesz kombinować z drugą magistralą I2C. 4 minuty temu, Belferek napisał: Jeśli posiadają różne adresy i2c to powinny działać. Jak się podłącza 3 czujniki do jednej magistrali mając do dyspozycji tylko jeden bit adresu? 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 21, 2020 Udostępnij Styczeń 21, 2020 (edytowany) 15 minut temu, ethanak napisał: Możesz kombinować z drugą magistralą I2C. Może to by się przydało? https://botland.com.pl/pl/multipleksery/12628-dfrobot-gravity-cyfrowy-multiplekser-i2c-8-kanalowy.html?search_query=i2c&results=301 Edytowano Styczeń 21, 2020 przez Belferek 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Bartt Styczeń 21, 2020 Autor tematu Udostępnij Styczeń 21, 2020 (edytowany) @ethanak Rzeczywiście trochę nie sprecyzowałem. Mam do czynienia trzema różnymi czujnikami: -Pololu LSM6DS33 -Pololu LPS331AP -Pololu LIS3MDL Z adresami nie powinno być problemów, bo każdy z nich fabrycznie ma ustawiony inny. Bardziej chodzi mi o sam sposób podpięcia, nigdy wcześniej nie podpinałem kilku czujników jednocześnie, a nie chcę czegoś przypadkiem spalić. Aczkolwiek, i tak wielkie dzięki za rady 😀! Edytowano Styczeń 21, 2020 przez Bartt Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 21, 2020 Udostępnij Styczeń 21, 2020 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Styczeń 21, 2020 Udostępnij Styczeń 21, 2020 Z dokładnością do tego, że pierwsza magistrala I2C w RPi ma fizycznie podłączone rezystory pull-up i nie trzeba już dodawać swoich (dla drugiej trzeba). 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »