Mateusz Napisano Luty 19, 2010 Udostępnij Napisano Luty 19, 2010 Witam. Czy macie może jakieś pomysły w jaki sposób można skonstruować obrotową podstawę manipulatora. Chodzi o obrót wokół osi z Jak to wykonać aby nie było luzów i aby wytrzymało obciążenie reszty konstrukcji. Pozdrawiam
Bobby Luty 19, 2010 Udostępnij Luty 19, 2010 Na diodzie był kiedyś taki temat z takim żółto-czarnym robotem na pracę inżyniersską, samobieżny manipulator, zobacz jak to tam było rozwiązane, z tego co pamiętam były tam opisywane jakieś sprytne łożyska. 1
madman07 Luty 19, 2010 Udostępnij Luty 19, 2010 Wg to najlepiej tak, jak są zbudowane głowice od magnetowidów. Precyzyjnie zamontowana ośka i 2 łożyska.
Mateusz Luty 19, 2010 Autor tematu Udostępnij Luty 19, 2010 Już rozwiązałem ten problem Dzięki wielkie za pomoc.
Mateusz Luty 21, 2010 Autor tematu Udostępnij Luty 21, 2010 No i pojawił się kolejny W jaki sposób mocuje się łożyska toczne kulkowe zwykłe ? Po prostu na ścisk czy są jakieś metody ? Szczegóły przedstawia rysunek
GruX Luty 21, 2010 Udostępnij Luty 21, 2010 Witam, rozwiązanie podstawy bardzo podobne do mojego;) Nawet nie wiem, czy nie identyczne. Moje przenosi idealnie wszystkie możliwe obciążenia. Mógłby kolega wrzucić projekt tego na forum, bym sobie przejrzał, bo nie dokładnie widać oś obrotu. Co do mocowania łożysk, przejrzałem katalog i najlepiej do tego celu byłoby zastosować oprawę kołnierzową.
Mateusz Luty 21, 2010 Autor tematu Udostępnij Luty 21, 2010 Rozwiązanie zapożyczone jest z rozwiązania https://www.forbot.pl/forum/topics7/praca-dyplomowa-zdalnie-sterowany-samobiezny-manipulator-vt920.htm A dokładniejsze rysunki dam jak się dowiem jak je zrobić A autodeskiem znamy się dopiero od 4 dni
GruX Luty 21, 2010 Udostępnij Luty 21, 2010 Takie pytanko? Jak duże to będzie i jakie będzie musiało obciążenia wytrzymać?
Mateusz Luty 21, 2010 Autor tematu Udostępnij Luty 21, 2010 Będzie około 70cm ale jeszcze do końca nie wiem No i to nie jest do końca manipulator, zamiast silników będą potencjometry, człowiek będzie poruszał końcówką manipulatora a na komputerze będzie wyświetlana trasa po jakiej poruszała się końcówka. A co do opraw to kurcze trochę duże są, najmniejsza jaka udało mi się znaleźć ma 8cm :/ http://www.allegro.pl/item909323336_gdansk_lozysko_oprawa_ucf_204.html Sprzedający: nygas001 Tytuł aukcji: Gdańsk Łożysko + Oprawa UCF 204 Projekt na studia __________ Komentarz dodany przez: Treker Popraw proszę link do allegro (zgodnie z regulaminem).
Bobby Luty 21, 2010 Udostępnij Luty 21, 2010 Ewentualnie możesz zamówić u tokarza tulejkę z jednej strony z przewężeniem i takim 'dekielkiem' - do środka mógłbyś dać łożysko, a całą tulejkę zamontować, mniej-więcej coś takiego:
Mateusz Luty 21, 2010 Autor tematu Udostępnij Luty 21, 2010 Ewentualnie możesz zamówić u tokarza tulejkę z jednej strony z przewężeniem i takim 'dekielkiem' - do środka mógłbyś dać łożysko, a całą tulejkę zamontować, mniej-więcej coś takiego: W sumie niezły pomysł, zobaczymy co na to uczelnia tzn czy za sponsoruje takie rozwiązania bo w sumie nie wiem ile kosztuje wykonywanie takich elementów . W sumie to cały projekt jest pod znakiem zapytania . Takie pytanko? Jak duże to będzie i jakie będzie musiało obciążenia wytrzymać? Wydaje mi się, że bardzo małe, no chyba, że jakiś narwany użytkownik się do niego dorwie. W załączniku pdf. dla tych którzy chcieliby zobaczyć jak dokładnie jest to zbudowane. (jak na razie chyba nie trzyma się to standardów, robione na szybko a program znam nie za dobrze ) explo-1.pdf
Mateusz Luty 23, 2010 Autor tematu Udostępnij Luty 23, 2010 Hej. Kolejne pytanie Jakie są najbardziej popularne przetworniki AC 8 albo 12 bitowe ?
GruX Luty 23, 2010 Udostępnij Luty 23, 2010 W jaki sposób to w ogóle będzie zrealizowane? Położenie ramienia będzie rysowane na ekranie komputera? Jeśli tak to może po prostu zaprzęgnąć do tego jakąś atmege, niech wyrzuca wartości z ADC na UART, do tego przejściówka RS-232 na USB i to do kompa?
Mateusz Luty 24, 2010 Autor tematu Udostępnij Luty 24, 2010 Właśnie chodzi mi o to aby szybkość działania była jak największa więc wolałbym pomiarów nie robić na atmedze tylko na osobnym urządzeniu i skomunikować je ze sobą po SPI. Działać to ma tak: - za pomocą kinematyki prostej procek oblicza położenie końcówki manipulatora - wysyła dane do kompa - dane przedstawiane są w postaci obrazu 3D. - na końcówce manipulatora będzie przycisk i jeżeli będziemy go cały czas trzymać będzie rysowana ciągła linia, lub będzie można rysować za pomocą łączenia punktów, przesuwa się końcówkę naciska przycisk a na monitorze pojawia się punkt, jeśli zrobimy jeszcze drugi to po wybraniu odpowiedniej opcji będą się łączyły. Komunikacją najprawdopodobniej po UART lub bluetooth. [ Dodano: 24 Lut 10 08:13 ] No to rysunek można uznać za zakończony, pozostało mi tylko opracowanie końcówki. Może macie jakieś pomysły ? Proszę o jakieś uwagi co do rysunku. Co poprawić itd. Zespół1-1.pdf
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »