Skocz do zawartości

Błędny odczyt z belki tensometrycznej podczas działania silnika.

xhydromovie

Pomocna odpowiedź

Witam,

Pracuję nad projektem autoworkownicy. Cały układ jest zasilany przez akumulator samochodowy 12V, w tym napięcie do układu sterującego jest obniżane przez przetwornicę step down. Podest na którym ważone są worki jest skalibrowany i odczytuje prawidłowe dane. Arduino odczytuje pomiar wagi i steruje silnikiem w zależności od pomiaru wagi. Jednak zauważyłem że kiedy silnik jest włączony wtedy odczyt pokazuje -0.15 kg, kiedy normalnie 0.00 kg. W czym może tkwić problem? Jak mogę to naprawić? Dodam że kiedy silnik jest mniej obciążony wtedy jest mniejsza różnica.

Dodam że kiedy waga jest wytarowana i nieobciążona wtedy wartośc wacha się od -0.01 a 0.02 jednak kiedy położę np 5 kg wtedy waga stabilnie pokazuje 5.00 kg

Czy silnik jest zasilany z tego samego źródła co twój układ pomiarowy? Jeśli tak, to jakie filtrowanie tam dałeś? Możesz pokazać schemat całości, ze szczególnym uwzględnieniem zasilania? W jaki sposób przesyłany jest sygnał z wagi do Arduino? Cyfrowo czy analogowo? Jeśli analogowo, to jakiej długości są kable i czy są ekranowane?

(edytowany)
1 godzinę temu, deshipu napisał:

Czy silnik jest zasilany z tego samego źródła co twój układ pomiarowy? Jeśli tak, to jakie filtrowanie tam dałeś? Możesz pokazać schemat całości, ze szczególnym uwzględnieniem zasilania? W jaki sposób przesyłany jest sygnał z wagi do Arduino? Cyfrowo czy analogowo? Jeśli analogowo, to jakiej długości są kable i czy są ekranowane?

Tak, silnik jest zasilany z tego samego źródła. Nie dałem filtrowania. Sygnał z wagi jest przesyłany przez moduł hx711 który zamienia sygnał analogowy na cyfrowy. Przewód od belki jest długości 1.5m i nie jest ekranowany.

Jakie mogą być konsekwencje nie ekranowanych przewodów?

Zasilanie przetwornicy i regulatora obrotów silnika jest podłączone równolegle. Nie mam żadnego własnego układu zasilania użyłem modułu przetwornicy do zasilenia Arduino.

Tutaj link do przetwornicy :https://allegro.pl/oferta/xl4015-przetwornica-zasilacz-step-down-lm2596-5a-8189971860?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Edytowano przez xhydromovie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.