Skocz do zawartości

Prosta płytyka do nauki programowania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam ostatnio naszła mnie chęć na zabawę z programowaniem urządzeń, na początku chciałbym abyście zaproponowali mi jakąś tanią płytkę którą będę mógł programować za pomocą "AVR ISP". W elektronice jestem kompletnie zielony, wiem tyle ile mnie nauczyli w technikum.

Dodam jeszcze iż programuje w c++ od wielu lat wiec z avr-gcc nie będę miał problemu, chodzi mi tylko o pomoc z zakresu elektroniki.

Płytkę jakąś 4,5V.

Może złóż sobie układy z kursu BASCOM'a na początek (oprogramowanie możesz przecież pisać w C)

https://www.forbot.pl/forum/topics33/kurs-bascom-lekcja1-wstep-vt1057.htm

Płytki uruchomieniowe są fajną zabawką, ale często dużo droższą niż koszty elementów potrzebnych do złożenia - sto razy bardziej polecam składanie prostych migających diod z przyciskami, potencjometrami i jakimś wyświetlaczem alfanumerycznym. Złożenie tego jest banalne, często ogranicza się do podłączenia pod port mikrokontrolera danego elementy (np. przełączniki), ew. przez rezystor w szeregu (np. LEDy). Dlatego radził bym Ci zainwestować w płytkę prototypową, mikroprocesor i garść tzw. drobnicy - w przeciwieństwie do płytki uruchomieniowej, przyda Ci się baaaardzo nawet jak już zakończysz naukę programowania:)

W sumie potrzebował bym czegoś z 2-4 diodami, 2-4 przyciskami i ewentualnie wyświetlaczem.

Coś oddzielnie na części może?

No to kup sobie płytkę stykową/prototypową,w każdym bądź razie chodzi o taką która pozwala na łączenie elementów kabelkami bez lutowania, koszt płytki ... najmniejsza przyzwoitą kupisz już za powiedzmy 10 - 15zł, jak masz wymagania i chcesz wydać kasę na większą to też takie znajdziesz. I po sprawie. poszukaj, na allegro.pl, na pewno znajdziesz coś sensownego.

Ja polecam wszelkiej maści płytki Arduino - w tym wszelkie jej odmiany.

Nie potrzeba programatora - wszystko programuje się przez USB

Na allegro można kupić całkiem fajne i nie drogo a dodatkowo masz kilka tysięcy gotowych rozwiązań i przykładów na stronie arduino.cc oraz ogólnie w sieci.

Ja nie jestem ani elektronikiem ani programistą, a byłem w stanie zrobić robota Mańka.

Idealna sprawa na początek

Jeżeli, tak jak mówisz, masz braki w elektronice, lepszym wyjściem będzie odpuszczenie sobie płytki. Dużo więcej nauczysz się samodzielnie budując układy.

Jeżeli byłoby odwrotnie, czyli nie umiałbyś programować, a znał się na elektronice, kupno płytki miałoby większy sens.

Jeżeli masz jakąś książkę o programowaniu uC, zajrzyj do niej. Przyjrzyj się schematom, spisz części jakie Ci są potrzebne do ich budowania, po czym idź do sklepu i kup je 🙂

Potrzebny będzie Ci jeszcze programator który możesz kupić na allegro (jeżeli masz port LTP, będzie trochę taniej). Tak jak wyżej pisali koledzy przydatna będzie płyta stykowa.

Pozdrawiam,
Arek 🙂

Ja polecam wszelkiej maści płytki Arduino - w tym wszelkie jej odmiany.

Nie potrzeba programatora - wszystko programuje się przez USB

Na allegro można kupić całkiem fajne i nie drogo a dodatkowo masz kilka tysięcy gotowych rozwiązań i przykładów na stronie arduino.cc oraz ogólnie w sieci.

Ja nie jestem ani elektronikiem ani programistą, a byłem w stanie zrobić robota Mańka.

Idealna sprawa na początek

A przy użyciu tej płytki mozna pisać programy w C albo w BASCOMIE?

Płytka Arduino to nic innego jak uniwersalna płytka oparta o procesor Atmega168, na który bez problemu da się pisać i wgrywać programy za pomocą Bascoma.

• 3 miesiące później...
Załóżmy, że mam tą płytkę Arduino, jak wtedy wgrywać programy z BASCOMA?

Za pomocą programatora kompatybilnego z Bascomem podłączonego do pinów MISO, MOSI, RESET, SCK, GND, VCC mikrokontrolera. Oczywiście musisz program skompilować i wcisnąć przycisk programowania, zasilanie też musisz podłączyć.

Musiałem odpowiedzieć z pewną ironią, bo pytanie jest co najmniej nie na miejscu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...