Skocz do zawartości

[ESP8266] ESP po wgraniu nie chce odczytać programu z FLASH

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam forbotowiczów.

Chciałem sobie zrobić mini projekcik na ESP01. Do tego celu chciałem wziąć stare, dobre ESP01 z wymienioną kostką na 4MB z ESP12 - które wcześniej normalnie działało. Niestety, ostatniego dnia po wgraniu, esp nic nie robi. Po podejrzeniu co wypluwa na serialu, widzę to:

ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

load 0x4010f000, len 1392, room 16 
tail 0
chksum 0xef
csum 0xef
csum err
ets_main.c

Uznałem że to może wina ESP. Zmieniłem je na nowiusieńkie ESP-01S, i to samo się dzieje... pytanie, czy problem leży po stronie hardware (w co wątpię), czy w sofcie - i jak go rozwiązać. Używam VS Code z najnowszym Platformio, do programowania używam modułu z oryginalnym czipem FTDI. Z góry dziękuję za pomoc.

EDIT: NodeMCU działa. Po reinstalacji platformio, i samej platformy 8266, dalej to samo na esp01.

EDIT v2: Działa. Nie wiem czemu, ale nagle zachciało się mojemu esp żeby tryb wgrywania był "dout". Ważne że działa xd

Edytowano przez Leoneq
  • Lubię! 1
Dnia 4.04.2020 o 13:48, Leoneq napisał:

2: Działa. Nie wiem czemu, ale nagle zachciało się mojemu esp

Fajnie że działa 🙂 ESP zwłaszcza te bezpośrednio z odległej krainy tak miewają.

(edytowany)
Dnia 4.04.2020 o 13:48, Leoneq napisał:

Nie wiem czemu, ale nagle zachciało się mojemu esp żeby tryb wgrywania był "dout".

To nie jest tryb wgrywania tylko tryb adresowania pamięci FLASH (jako autor podręczników o ESP8266 powinieneś takie rzeczy wiedzieć). A dlaczego... a na przykład dlatego (cytując za https://github.com/espressif/esptool/wiki/SPI-Flash-Modes )

Cytat

Not all flash chips support Quad SPI modes, and not all ESP8266 & ESP32 chips have these pins wired up to the SPI flash chip. Some flash chips require special commands to enable quad modes

Warto również zapoznać się z FAQ na tej samej stronie.

1 godzinę temu, Gieneq napisał:

ESP zwłaszcza te bezpośrednio z odległej krainy

Znasz jakąś bliższą krainę w której produkuje się ESP?

Edytowano przez ethanak

No, dlatego w kursie nie poruszałem tematów hardware'owych. Aż tak dobrze się na tym wszystkim nie znam, dlatego poruszałem tematy które znam dobrze (programowanie). Nowe ESP działa, co widać tutaj:

image.thumb.png.15f9ad83fb596cf4e0d69eccd601cc2b.png

To stare z kolei mogę zaprogramować, ale nagle zaczęło się grzać jak radeon bez chłodzenia. Pobór prądu - 0.3A. Dalej działa, ale stabilizator nie wytrzyma takiego obciążenia i w zasadzie nie wiem co  zrobić xd

5 godzin temu, ethanak napisał:

Znasz jakąś bliższą krainę w której produkuje się ESP?

No tak, wszystkie ESP są z tej samej odległej krainy, ale są takie tanie co się kupuje bardziej bezpośrednio (sam miałem kupione za kilka zł z Aliexpress, 2/3 były źle polutowane i nie działały poprawnie) ale i takie droższe, które wydają się działać bardziej niezawodnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...