Skocz do zawartości

Układ z przekaźnikiem i diodą

Pomocna odpowiedź

43 minuty temu, Bsatola napisał:

Czy da się zbudować układ z przekaźnikiem i diodą, tak aby dioda migała?

Jeśli chodzi ci o diodę, która jest równolegle podłączona do cewki to może być średnio ( x) ), a tak to jasne, że można, tylko czy jest w tym sens? Czy chodzi ci np. o to, że jak przekaźnik się zamyka to przy okazji zaświeca się diodka która to sygnalizuje? Czy po prostu, że zamknięcie obwodu, w którym jest styk przekaźnika daje prund na diodę

(edytowany)

image.thumb.png.e3c26efd3164b28c0c137fba3d90617c.png 

Zbudowałem taki układ, osiągnąłem w pewnym sensie swój cel, ponieważ dioda miga, ale dzieje się to bardzo szybko. Jednak wolałbym, aby dioda migała wolniej, nie do końca wiem jak to zrobić, dlatego proszę o pomoc. Tam gdzie na schemacie jest kondensator C3 o pojemności 1000 mikrofaradów, umieściłem drugi taki sam kondensator szeregowo (aby pojemność była większa), dioda zwolniła, ale tylko trochę... I wciąż nie jest to oczekiwany efekt.

Edytowano przez Bsatola
(edytowany)

zastanawiam się też, czy nie ma innego sposobu na zbudowanie układu z migającą diodą, opartego na przekaźniku...

Edytowano przez Bsatola

W tym twoim układzie masz bardziej lub mniej zamierzony rezonans, ja w stosunku do przejrzenia tego kursu proponowałbym użyć np. ne555, może nawet nie trzeba używać tranzystora, bo wyjście ma obciążalność 250mA, a nie wiem ile ta cewka może wyciągnąć 😛

image.thumb.png.f8cd87c0bcae8394391da172c734996b.png

Chciałem zbudować coś takiego. Ale układ przedstawiony na zdjęciu z niewiadomych przyczyn mi nie działał. 

11 minut temu, BananWszyscy napisał:

proponowałbym użyć np. ne555, może nawet nie trzeba używać tranzystora, bo wyjście ma obciążalność 250mA, a nie wiem ile ta cewka może wyciągnąć 😛

zbudowałem już układ z ne555, w którym migała dioda,  zbudowałem też multiwibrator astabilny, w którym migały dwie diody. Chciałem zrobić coś podobnego z przekaźnikiem inspirując się powyższym schematem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...