Skocz do zawartości

EHR - system sterowania tylnim zaczepem ciągnika z wykorzystaniem Arduino

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Witam wszystkich mam pytanie czy ktoś mógłby mi napisać program do sterowania tylko ze zamiast siłowników miałbym elektrozawory z czujnikiem położenia i chciałbym sterować prędkością opadania oraz maksymalna wysokością podnoszenia czyli w sterowaniu miałbym 3 potencjometry jeden maksymalne podniesienie, pozycja opuszczenia, prędkość opuszczania(chociaż nie koniecznie musi być podpięty do sterownika ponieważ może sterować siłą prądu do elektrozaworu) oraz klawisz do góry (do pozycji potencjometru max do góry) klawisz do dołu (do pozycji potencjometru max na dół) 

Edytowano przez Marek6110
Bardziej precyzyjnie dobrane informacje
(edytowany)

Jesteś świadom ze musisz mieć zawor potencjalny. I najlepiej PID. Zresztą tutaj tez wchodzi projekt PCB bo kable indukuja przepięcia itd. Zasilanie jakieś sensowne aby to nie padło po pół roku itd. Odezwij się na priv do mnie.

Edytowano przez Ogyb
  • 1 miesiąc później...

Świetna robota z ehr . Tego szukałem 😃 ale faktycznie przydałby się potencjometr do regulacji prędkości i potencjometr do ustalenia maksymalnej wysokości podniesienia przy sterowaniu potencjometrem . Niestety nie znam się na pisanie kodu do Arduino 😔

• 2 miesiące później...

Zabezpieczenia! Nic o tym nie wspominałeś, a przecież procesor może się zawiesić, jakiś przewód przetrzeć, albo wypaść z zacisku. A w przypadku zawarcia w układzie zasilanym prosto z akumulatora przewody robią się czerwone w sekundy! Załóż bezpiecznik zanim stracisz ciągnik.

@Mech_tronik Zgadzam się. Nie wspomniałem akurat tutaj o tym, bo wpinając to w instalację, mam oczywiście podpięte pod jeden z bezpieczników w skrzynce bezpieczników, więc zapomniałem dodać opisując projekt.

• 1 rok później...
Dnia 11.04.2020 o 11:18, Techkubas napisał:

W polsce taki siłownik albo jest ciężko odtępny albo baardzo drogi dlatego ja swój zakupiłem na Aliexpress, i wyniósł mnie on jakieś 250zł. 

A jaki dokładnie model tego siłownika? Możesz podać jakiegoś linka? Jaka jest w ogóle kultura pracy tego siłownika, chodzi o to czy idzie płynnie czy zwalnia przy każdym obrocie śruby jak w większości tanich siłowników. Pytam, bo też zrobiłem EHR tyle, że na siłowniku z enkoderem (HALL sensor) i wszystko ładnie działa, ale myślę o jakiejś alternatywie i zwiększeniu funkcjonalności.

9 godzin temu, Techkubas napisał:

Chodzi ci że co obrót zwalnia na chwilę czy że im więcej jest wysunięty tym wolniej chodzi?

Tak, właśnie tak głupio zachowuje się większość siłowników. Najczęstsza przyczyna to brak osiowości napędu śruby lub nakrętka z tworzywa zbyt ciasna (w teorii zaleta) i przez to naprężenia blokują silnik.

Dzięki za linka :)

• 8 miesiące później...
  • 9 miesiące później...

Swego czasu też zrobiłem podobny sterownik na siłowniku, tylko na 4 potencjometrach: pozycja, pozycja górna, szybkość opadania i wykrywający pozycje siłownika. Układ posiada też automatyczną kalibracje pozycji siłownika, spowolnienie siłownika gdy dochodzi do żądanych wartości lub są one niewielkie by zwiększyć precyzje, algorytmy uśredniające prace potencjometrów, zabezpieczenie czasowe jeśli układ nie wykryje żądanej pozycji, przyciski zewnętrzne. Płytke wykonałem samodzielnie z sekcją zasilania + kupiony sterownik silnika. Póki co 3 lata bezawryjnej pracy. Sam układ działa bardzo fajnie, jedyne mankamenty wynikają z samego rozdzielacz hydraulicznego - precyzja, opoźnienie . Chciałem dać elektrozawory ale to wymagało by dużej ingerencji w moim modelu ciągnika.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...