Skocz do zawartości

Latający robot

Kulpina

Pomocna odpowiedź

samolot to będzie mógł tylko latac żądnych funkcji poza tym nie mógł by chyba spełniać

A jakie funkcje masz na myśli?

Co do helikoptera to zrobienie śmigła własnoręcznie było by bardzo trudne ponieważ kiedy helikopter wykonuje ruch do przodu to łopatki muszą wykonywać ruch góra/dół....

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

to chyba najlepszy do tego bedzie normalny śmigłowec. Wzory napewano jakies są ale wydaje mi sięz że aby wykonać samemu model helikoptera w domu to tzreba się bardzo napracować.

Pomysł z ufem świetny. Mi sie podoba. a jeśli chodzi o moje wcześniejsze posty. Nie chodzi mi tylko o helikopter, taki zwyczajny. Owszem mógby być, ale dopuszczam wszelkie inne możliwości obiektów latających; oczywiście opartych o architekture helikoptera.

P.S. Można coś takiego kupić??? Wogle gdzieś to sprzedają???

Helikopter tak jak pisałem wyżej jest bardzo trudny w budowie...

Sensowną odmianą helikoptera był by np. śmigłowiec z dwoma wirnikami. Plusem tego jest to, że nie ma efektu obracania się obiektu wokół własnej osi.

X-ufo kupisz tu - www.conrad.pl , http://www.conrad.pl/glowna.php?art=231055

On jest tak zrobiony aby podnieść tylko siebie 🙂

Ale kilkanaście gram powinien podnieść...

A zrobiliście już coś poza gadaniem? Śmigłowca z takim doświadczeniem nie zbudujesz, a jeśli uważasz że X-ufo jest łatwy do zbudowania to się grubo mylisz, może wygląda na prosty, ale linearyzacja sterowania i kinematyka są bardzo złożone.

Robot 0,5kg to strasznie dużo, wymagane byłyby olbrzymie koszty, żeby unieść to w powietrze za pomocą helikoptera, potraficie wykonać czaszę balonu?

Przy nakładach do przyjęcia (~1000zł - taniej będzie ciężko) w grę wchodzi jedynie samolot silnikowy (spaliniak odpada ze względu na wibracje) i mikrokamery (ciężar jest krytyczny)

Nie żebym Was chciał obrażać, ale w waszych warunkach X-ufo jest niewykonalne, na uczelni (a studiuję robotykę) ludzie policzyliby odpowiednie transmitancje i zlinearyzowaliby sterowanie, ale to ciężka matma i elektronika wymaga drogich żyroskopów, sam bym się za to nie brał...

http://rab.ict.pwr.wroc.pl/~mw/Proj/RoBall/RoB.pdf Tam jest przedstawiony robot kulisty, ta "prostrza część", poszperajcie po bibliografii, kilka dokumentów jest dostępnych na stronach uczelni.

Z początku wydawało mi się że takie roboty są do wykonania w warunkach amatorskich bez stosowania skomplikowanych transformat, równań różniczkowych i innych tego typów kosmosów. O ile w przypadku robota z dwoma silnikami z kołami i trzecim kołem wachliwym tak jest - o tyle w robotach wykorzystujących bardziej skomplikowany napęd, matma na wysokim poziomie staje się niezastąpiona.

Budowanie robota latającego to arcytrudne zadanie, jedyne co wchodzi w grę to samolocik zdalnie sterowany z przyczepioną kamerą. Oczywiście nazwanie tego robotem to tylko kwestia umowy, bo mimo wszystko to zdalnie sterowana zabawka ze sprzężeniem zwrotnym w postaci obrazu wideo.

ja bym polecal sterowiec wolno lata ma dobra nosnosc . Wiatr da sie kompensowac 3 silnikiem z wiatrowskazem. Hel da sie dostac wystarczy pujs na jakis festyn i dobze (0.5 litra wskazane) pogadac z ludzmi spzedajacymi balony.

Latajacy robot mnie by sie nie chcialo 😅

Na discovery nie dawno był program o robotach. I tam był robot latający ale to było coś co osiągneli z najlepsza techniką:

Samoporuszający się helikopter

Kamera

GPS

i był on dość sporych rozmiarów więc my nie mamy szans na coś takiego !

ja mam pleno silniczkow od cd romow myslalem na czyms co bedzie wygladalo jak kwadrat a w kazdym rogu silnik ze smiglem co prada to jest duzo liczenia ale jeszcze konkt=retnie sie nad tym nie zasatnawialem

Taki sikniczek może mieć ciąg 250g o śmigło spytaj na www.modelarz.com

Ale silniczki muszą być identyczne, to nie będzie łatwe ale nie niemożliwe

na przerubkach latają modele kture mają i 600g

Ja teraz robie coś takiego tylko unosi mało. zrobiłem przekładnie z zębatek mały silnik i Śmigło. Niedługo kończę ten projekt.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.