Skocz do zawartości

System skręcania w robocie jeżdżącym

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Jestem początkującym monterem. Planuje zrobić pojazd jeżdżący na 4 kołach(wszystkie z oddzielnymi silnikami). Sęk w tym, że nie wiem jak rozwiązać problem skręcania przednich kół. Jakieś pomysły? Z góry dziękuje. 😀

(edytowany)

Serwomechanizm i do przodu. Albo możesz zrobić coś podobnego do czołgu.

Edytowano przez Cydek

Myślałem o zrobieniu osi pomiędzy przednimi kołami i sterowaniu nią właśnie dwoma serwami. Ale nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. A co do czołgu to myślisz o skręcaniu np. prawe przednie koło do tyłu, a lewe tylne koło do przodu?

(edytowany)

Może jedno serwo, jedna nieruchoma oś pomiędzy kołami przymocowana do podwozia, która sprawia, że mechanizm się nie rusza i druga do której jest podpięte serwo. Tylko takie rozwiązanie przychodzi mi do głowy po 6 latach zabaw Lego Technic 🙂 .

Edytowano przez Hubert2310
(edytowany)

image.thumb.png.95e447b9b2e2c7295ca07288de9454e1.pngPo skręcie:image.thumb.png.d1e44eee08977a8b4cd768204d82751f.png

Przepraszam za niedbałość. Z elektroniki jestem zielony, ale w takich sprawach mogę pomóc 🙂 . Tylko nie wiem, jak złączyć te ruchome osie ze sobą.

Edytowano przez Hubert2310
(edytowany)
2 godziny temu, Kamil_Wrobel napisał:

bo trochę jednak całość waży

Stop. Ile dokładnie to waży, co to ma być, po czym ma jeździć, jak szybko i jak chcesz tym sterować. Bo trochę inaczej się projektuje zdalnie sterowaną zabawkę na biurko, inaczej autonomicznego robota magazynowego, a inaczej terenowy pojazd zwiadowczy.

Zdajesz sobie sprawę z tego, że koła zewnętrzne będą musiały się na zakręcie obracać znacznie szybciej niż wewnętrzne? Jak planujesz sterować prędkością tych czterech osobnych silników?

Edytowano przez deshipu

Na razie czekam na paczkę z częściami, ale myślę że wymiary podstawy to jakieś 150x250mm . Nie duży robot ale jednak chyba nie jest łatwo skręcić taką osią. Pojazd jeżdżący na kołach, każde z oddzielnym silnikiem. Nie wiem dokładnie jak szybko będzie jeździł, bo nie mam żadnego porównania. Sterowanie bluetooth przez aplikacje. Wiem, że nie jest to łatwe ale dopiero zaczynam przygodę z budowaniem robotów i nie mam wiele doświadczenia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...