Skocz do zawartości

pilot ze sprzetu domowego (np tv) do sterowania robotem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Mam pytanie: Czy pilot ze sprzetu domowego (takiego jak tv,wieza) nadaje sie do zdalnego sterowania robotem ? Ogolnie to mi nie zalezy na dalekim zasiegu. Jak sie nadaje to mam nadajnik i odbiornik. Nastepne pytanie: Jak to zainstalowac na plycie (plytce drukowanej) w robocie ? Prosze o pomoc.

Da się. Musisz wykorzystać odbiornik podczerwieni i podłączyć go do odpowiedniego pinu w mikrokontrolerze. Będziesz pisać kod w C czy BASCOM?

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Witam.

Pilot taki nadaje się do sterowania IR.

Należałoby tylko ustalić w jakim standardzie pracuje.

Najpopularniejszy jest RC5 i jest do niego sporo materiałów.

Co do odbiornika to może to być dowolny TSOP.

Odbiornik podpinasz pod uC i piszesz program obsługujący wybrane przyciski.

Na początku dobrze jest napisać program, który wyświetla

dane zawarte w sygnale (adres i rozkaz), żeby wiedzieć, który przycisk co wysyła.

• Lubię! 1

Sterować się da, ale marny efekt. Robiłem takie kiedyś w robocie i wolno reagował na ruchy - pełna ramka RC5 zajmuje coś ok 150ms... Na weekendzie stworzyłem własną transmisję po IR (wzorując się na RC5), która jest szybsza ok 5 razy (trwa ok 30ms) i jest trochę inny format przesyłanych danych (przygotowane pod przesyłanie zmiennych signed short). Jak by co to mogę udostępnić kod w C, pod PICe.

madman07, bardzo ciekawy wynalazek 🙂. Zainspirowałeś mnie do poszukiwania podobnego rozwiązania:). Ale tak poza tym, chcesz udostępnić kod, osobie która się pyta jak podłączyć procek do zasilania 😃, myślę że to nic nie pomoże.

Dodam jeszcze tylko tyle, temat 1000 razy wałkowany na tym forum, wystarczy poszukać.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...