Skocz do zawartości

Połamany mały czarny plastik przy złączu kamery, nie łączy

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam wszystkich forumowiczów

Piszę z dosyć nietypowym problemem. Połamałem czarny plastik przy złączu do kamery, który ma za zadanie docisnąć taśmę. Niestety, na chwilę obecną żeby kamera działała muszę dociskać taśmę palcami, co jest strasznie problematyczne. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? Da się to gdzieś dokupić? Może jakieś inne rozwiązania? Próbowałem paru rozwiązań, niestety nic nie zdaje egzaminu. Dodam, że chciałem kupić nowe Raspberry Pi Zero, niestety nigdzie nie jest dostępne. A chcę wersję Zero ze względu na pobór mocy, ponieważ malina zasilana jest z baterii.

raspberry-pi-zero-v13-512mb-ram.jpg

Edytowano przez czlowiekmalina

Ten typ gniazdek nazywa się "zif" i powinno dać się kupić takie gniazdo. Wymiana pewnie wymagać będzie stacji na gorące powietrze. Można też wylutować gniazdko całkiem i przylutować taśmę kamery na stałe do nóżek — rozstaw powinien pasować, ale warto najpierw się upewnić.

• Lubię! 1
37 minut temu, deshipu napisał:

Ten typ gniazdek nazywa się "zif" i powinno dać się kupić takie gniazdo. Wymiana pewnie wymagać będzie stacji na gorące powietrze.

Jest całkiem spora szansa, że czarny element da się wymienić bez lutowania - trzeba go tylko delikatnie wyciągnąć z działającego gniazda (lub ewentualnie zniszczyć nowe gniazdo, aby wyciągnąć w całości czarny element). Nie testowałem, ale powinno być to możliwe 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...