DarkSavant Napisano Marzec 18, 2010 Udostępnij Napisano Marzec 18, 2010 Witam! Mam na imię Wojtek. Z góry mówię, jeżeli temat jest w złym miejscu proszę o przeniesienie. Przechodząc do sedna sprawy: mój nauczyciel fizyki przedstawił nam pewien konkurs. Celem konkursu jest stworzenie pewnego projektu. Temat to: Opracuj metodę pozwalającą na przesłanie informacji za pomocą fali na powierzchni wody. Zaprojektuj i wykonaj nadajnik i odbiornik takiej fali. Zbadaj parametry wykonanych przez siebie "urządzeń". Pierwszym pomysłem jaki wpadł mi do głowy było coś w podobie do nadawania alfabetem Morse'a. Odbiornikiem miałyby być odpowiednie czujniki odczytujące "nadpływające" fale. Mój pomysł wydaje się (według mnie) trochę 'durny'. Najlepszym wyjściem byłoby zrobienie projektu w jakiejś "rynnie" lub wanience, tylko jest jeden mały mankament. W wąskim naczyniu, fale odbijające sie od brzegów mogłyby tworzyć zakłucenia. W tym momencie mam do Was wielką prośbę. Jakie Wy macie pomysły co do tego projektu? Będziecie w stanie mi pomóc? Termin nadsyłania zgłoszeń to 12 kwiecień... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Marzec 18, 2010 Udostępnij Marzec 18, 2010 Pływak sprzężony z potencjometrem, mikrokontroler, serwo/silnik z łopatką, serial o baaaaaaaaaaaardzo niskim baudrate. W programie odrzucane by były odbicia i takie rzeczy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
DarkSavant Marzec 18, 2010 Autor tematu Udostępnij Marzec 18, 2010 A mógłbyś troszkę jaśniej? Nie bardzo rozumiem niektórych pojęć 😖 Jak miałoby to według Ciebie wyglądać? Z elektroniką zacząłem przygodę jakiś czas temu, ale mistrzem jeszcze nie jestem 😳 EDIT: Nie bardzo wiem w jaki sposób Chciałbyś zastosować silnik/serwo z łopatką 😕 Z kolei "serial o niskim baudrate" nic mi nie mówi (choć wiem co to baudrate, ale nie wiem z czym to się je 😕) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mazicort Marzec 31, 2010 Udostępnij Marzec 31, 2010 Pływak z potencjometrem (choć niekoniecznie potencjometrem - ja bym przymocował całość do ścianek naczynia, a pływak połączył sztywno ze switchem nad powierzchnią wody - w momencie pojawienia się fali switch by był wciskany) jako odbiornik fali. Na podstawie wychylenia potencjometru odczytujemy odebraną falę (lub jej brak) - podejrzewam, że o to chodzi. Silnik/serwo z łopatką do generowania fali. Ułatwienie masz takie, że jedno urządzenie ma być nadawcze, drugie odbiorcze. Jako protokół transmisji chyba najlepiej będzie wykorzystać coś na wzór portu szeregowego, czyli stała prędkość wysyłanych danych (odbiornik po odebraniu pierwszego sygnału co określony czas sprawdza obecność sygnału-fali). Co do samego generowania fali, chyba lepiej będzie generować wiele fal w jednostce czasu ( 1hz? ; ) ) niż jedną, ale to kwestia dobrania doświadczalnie. Naczynie też powinno być dość szerokie, żeby wyeliminować interferencję fal. Przy urządzeniu nadawczym mógłbyś zastosować odpowiednią szczelinę. Eh, czemu u mnie nie ma takich konkursów? ; ) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »