Skocz do zawartości

Podświetlanie pól w grze chińczyk.

Klaudiuzs

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry. Drodzy koledzy w wolnym czasie lubię sobie robić drewniane gry planszowe dla syna. Chciałem iść o krok dalej i zrobić sobie klasyczną grę planszową chińczyk z podświetlanymi polami. Pola by się zaświecały, gdy pionek by na nich stawał. Pytanie do was czy jest to możliwe. Gra ma 72 pola, minimalna ilość pionów 8 max 16. Gra będzie zrobiona w grubej desce dębowej z otworami na piony 20mm. Nie wiem czy problemem nie będą piony które są szklane i przepuszczają w jakimś stopniu światło.

PS. Jestem bardzo słabym elektronikiem, w zasadzie to w przypadku mojej osoby słowo słabym jest dla mnie wielkim komplementem jeśli chodzi o tą dziedzinę nauki 

Screenshot_20200805_212836.jpg

11779610832125479063.jpg

-323290866670404340.jpg

@Klaudiuzs  witaj na naszym forum 🙂 

Dnia 7.08.2020 o 22:40, Klaudiuzs napisał:

Pola by się zaświecały, gdy pionek by na nich stawał. Pytanie do was czy jest to możliwe.

Myślę, że właśnie od tego trzeba by wyjść, bo to jest najtrudniejszy temat. W tym roku też naszła mnie ochota na grę planszową i testowałem czujniki halla w obudowach SMD firmy Honeywell i sprawdzały się świetnie. Wybrałem typ unipolarny z otwartym kolektorem, tylko zostawiłem temat i nie pamiętam konkretnego modelu. Możesz umieścić je pod warstwą sklejki/firniru nawet do 3mm, umieścić w pionku magnes i będzie działać.

Do podświetlenia weź diody programowalne albo steruj z samych czujników halla tranzystorem i jakiś zwykły LED.

Projekt porzuciłem bo to stosunkowo droga zabawa. Przygotuj najlepiej z 1,5 tys na to 🙂 jeżeli chcesz żeby nie tylko działało ale też jakoś wyglądało

• Lubię! 1

A można by to było zrobić na fotorezystorach. W dębowej desce robię dziurę frezem i wpuszczam tam szkiełko z fotografii powyżej. Pod szkło daje Ledy i wpuszczam w środek tuleje nie przepuszczającą światło 6mm która dochodzi do szkła od spodu. W środku tuleji będzie fotorezystor. Myślicie, można to zrobić w ten sposób? 

Trochę nie rozumiem, bo skąd będzie wiadomo kiedy coś wciśnięto? Bo fotorezystor mierzy natężenie światła :D. Ewentualnie może jakieś duże przyciski? 

Jeśli chodzi o ledy, to polecam ws2812, jak chcesz żeby zmieniać kolor, to jakieś rgb.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z fotorezystorem może być marnie, chyba że szachownica będzie się jakoś kalibrować. Może w narożniki dasz odsłonięte czujniki i będą punktem odniesienia, bo warunki mogą się zmieniać: inne oświetlenie, wyjdziesz może na zewnątrz i co wtedy?

W moich planach doszedłem do ciekawego pomysłu... tylko bardzo kosztownego. Żeby użyć 1-wire (coś jak iButton z 2 kabli) i zrobić pionki, które komunikują się z planszą. Wymagałoby to jednak bardzo dużo PCB. Można wtedy dać w pionu 2 styki w postaci igiełek do testów, w planszy koncentryczne pola stykowe. W pionku może być jakiś układ 1-wire z zasilaniem pasożytniczym. Zarówno w pionku jak i planszy dać magnesy żeby styki dobrze zwierały.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.