Skocz do zawartości

Kwalifikacje zawodowe pomiar rezystancji w układzie.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siemka, ogólnie nie jestem uczniem technikum jednak praktyki w zakładzie uświadomiły mnie, ze muszę się podciągnąć trochę z automatyki przemysłowej. Co robię też przez przeglądanie testów zawodowych najczęściej na technika mechatronika i  właśnie z tym jest problem. (Jestem na AiR ale na mech wydziale ). Chciałbym się zapytać odnośnie podanego zadania czy dobrze rozumiem to co się dzieje w tym układzie. Zwłaszcza w S0:2-S1:3 , S1:3-S1:4; K1:A1 -K2[tu chyba powinno być K1]:A2. 
S0:2-S1:3 - rezystancja równa zero oznaczałoby to, że prąd w danej części nie jest ograniczony 
S1:3-S1:4 - rezystancja równa nieskończoność oznaczałoby to, że mamy przerwę w obwodzie 
K1:A1 -K2:A2 - wynika rezystancji wynika z uzwojenia cewki stycznika 

3925a7776d6b1928921d827f81b6227a.png

• Lubię! 1

To ja ci powiem, tak. Rok wcześniej niż ja kończyłem technikum, zrobiono na egzaminie końcowym "chamstwo", że poprawną odpowiedzią do podobnego zadnia, oczywiście po przepisaniu kilometra tabelek i wyników był ?? cytuję:

"Urządzenie jest w pełni sprawne, przyczyną usterki/problemu jest brak podłączenia zasilania. Należy włożyć wtyczkę do gniada zasilania."

Ów urządzeniem był bodaj przenośnik taśmowy. Poprawnie na cały rocznik odpowiedziały tylko 2 osoby, reszta albo nie doszła do tego, albo przyjęła, że odpowiedz jest taka oczywista że nie możliwa na egzaminie.

• Lubię! 2

@BlackJack, z ciekawości, który rocznik? Wnioskuję (wcześniej były prace praktyczne), że stosunkowo nieodległy, kilkanaście lat temu? Z tą odpowiedzią mnie zaskoczyłeś 😄

@piotr432, zgadza się, K2 to literówka, powinno być K1, bo tylko takie jest na schemacie. Mniej więcej dobrze rozumiesz, 0 w tabelce oznacza zwarcie, czyli dwa punkty są połączone kablem. Nieskończoność oznacza przerwę w obwodzie. Natomiast wartość 212 oznacza, że mierzymy rezystancję cewki załączającej stycznik.Nie wiem, czy o to Ci chodzi, bo piszesz:

Dnia 9.08.2020 o 21:52, piotr432 napisał:

S0:2-S1:3 - rezystancja równa zero oznaczałoby to, że prąd w danej części nie jest ograniczony 

To znaczy wynik w tabelce to zaokrąglenie - oczywiście multimetr pokaże jakiś ułamek Ohma. Podobnie gdyby nie ta cewka i jej opór 212 Ohm, po zamknięciu S1 lub K1 mamy zwarcie na zasilaniu, prąd byłby bardzo duży, ale ograniczony jakąś częścią Ohma wynikającą z rezystancji kabli, więc to zero należy traktować "bardzo blisko zeru". Nie wiem, czy o to Ci chodziło?

BTW Ten schemat to wręcz kanon, najprostsze samopodtrzymanie stycznika na styku pomocniczym i dwóch przyciskach, NO i NC 😄

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...