Skocz do zawartości

ESP8266 / Arduino Nano - jaki układ do produkcji

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie,

Chciałbym mój układ oparty o Arduino i ESP8266 wykonać jako zasilane baterią urządzenie, które ładnie opakuję w jakiś pudełko lub skrzynkę.

Ale czy rzeczywiście takie układy powinny być oparte na Arduino Nano czy ESP8266?

Jak się postępuje w takich przypadkach, gdy układ ma wejść na produkcję?

Pozdrawiam,

A co powiesz na Lolin32 mini? Cena niezła, zasilanie z 1S, wbudowana ładowarka... no i procek "nieco" lepszy niż w Arduino/ESP8266 razem wziętych...

Albo zaprojektuj porządną płytkę z ESP32.

Arduino na produkcji to raczej pomyłka..

• Lubię! 1

Myślę, że Lolin byłby bardzo dobry, tylko pytanie, czy jedno wyjście 5V Ci starczy. Oczywiście można użyć tranzystora, tylko, czy to pasuje :D.

• 1 miesiąc później...

Dobra, to z innej strony.
Przede wszystkim ilość możliwych do podpięcia urządzeń zależy od magistrali danych które wykorzystują. Na przykład taki I²C w teoria umożliwia podpięcie 112 urządzeń na 2 pinach, w praktyce to trochę karkołomne ale się da. Taki RS-232 umożliwia tylko podpięcie jednego urządzenia do jednego portu (portu, nie pinu) i wymaga dodatkowe modułu (może się da bezpośrednio pod ESP32 ale tego nie wiem).

23 godziny temu, pawwwelll napisał:

Np. system do podlewania 20 drzewek. Czyli: 20 sensorów wilgotności gleby, 20 sensorów temperatury plus sterowanie pompą.

Na tej podstawie nadal nie da się odpowiedzieć na wcześniejsze pytanie.

Zakładamy że każdy sensor ma 3 wejścia (zasilanie, GND, OUT). Czyli dla 40 sensorów to będzie 120 pinów.

Ale możemy przyjąć, że zasilanie i GND będzie na jakiś oddzielnych magistralach.

Czyli przyjmijmy, że będzie około 40 Pinów, by odbierać dane z sensorów.

Nie uważasz, że stwierdzenie:

5 minut temu, pawwwelll napisał:

Przyjmijmy, że wszystkie analogowe.

jakoś dziwnie kłóci się z

6 minut temu, pawwwelll napisał:

To będą DHT11.

???

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...