Skocz do zawartości

Aplikacja internetowa do wykonywania obliczeń fizycznych

lukix

Pomocna odpowiedź

Cześć,
Przez ostatnie kilka miesięcy pracowałem nad aplikacją internetową służącą do wykonywania obliczeń matematycznych/fizycznych i chciałbym poznać Wasze opinie na jej temat.
Aplikacja ta umożliwia budowanie ciągów zależnych od siebie wyrażeń matematycznych i obliczanie wyników dla zmieniających się danych wejściowych. Bardzo prosty przykład - wyznaczenie długości przekątnej prostokąta:

a = 6
b = a / 2
d = sqrt(a^2 + b^2)

Wpisując powyższe działania, na ekranie wyświetli się wartość zmiennej b, oraz zmiennej d. Dowolny fragment działania może zostać zedytowany i całość zostanie natychmiast przeliczona od nowa (na przykład zmieniając wartość zmiennej a, dostaniemy nowe wartości b i d). Może to przypominać mocno ograniczony język programowania, jednak w założeniu ma być łatwiejsze i wygodniejsze w użyciu. Dużą zaletą jest obsługa jednostek fizycznych - nie musimy zajmować się ręcznym przeliczaniem cali na metry, dżuli na kilowatogodziny itd. W dodatku obsługa jednostek (analiza wymiarowa) pomaga znaleźć błędy w obliczeniach (np. próba dodania metrów do kilogramów zakończy się poinformowaniem użytkownika o błędzie).

Z aplikacji można korzystać bez tworzenia konta (jednak posiadanie konta pozwala zapisywać obliczenia).
Adres: calcspace.com

Czy taka aplikacja może być dla Was przydatna? Jeśli nie, to czy jest coś co musiałoby się zmienić, żeby zaczęła być przydatna?

Miałem trochę doczynienia z Matlabem, o pozostałych programach, które wymieniłeś jedynie słyszałem.
Wydaje mi się, że są one dobre do robienia bardziej zaawansowanych rzeczy, natomiast do prostszych obliczeń mają stosunkowo wysoki próg wejścia - powiedziałbym, że porównywalny z nauką programowania.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

O, SpeedCrunch jest znacznie bardziej zbliżony do mojego programu niż Matlab, Mathematica itp.
Wygodnie używa się w nim jednostek. W SpeedCrunchu brakuje mi jednak możliwości edycji wprowadzonych wcześniej wyrażeń.
Da się odwoływać do zadefiniowanych wcześniej zmiennych, ale nie ma możliwości zmiany ich wartości, tak aby wszystkie zależne od nich wyrażenia automatycznie się przeliczyły.
Pewnie jest to trochę zrekompensowane możliwością tworzenia własnych funkcji, ale to nie to samo 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.