Skocz do zawartości

Pomysł na ramię robota sterowanego padem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, 

Wiecie moze w jaki sposob mozna przy pomocy arduino sterowac padem xbox? Mam pomysl na skonstruowanie takiego robota ktory bedzie sterowany padem. Bedzie mogl jezdzic do tylu lewo w prawo i do przodu oraz bedzie mial ramie składaje sie z 6 serwomechanizmow. Sterowany bedzie padem do xboxa. Ktos moze ma jakies przejrzyste materialy zeby o tym poczytac lub wie czy wogole mozna zastosowac takie rozwiazanie. 

Pozdrawiam, 

Mateusz 

@mateusz797 Oczywiście to, o czym piszesz jest jak najbardziej możliwe do zrealizowania - ba - jest tak dobrym rozwiązaniem, że zrealizowano je wielokrotnie 🙂

Jedyna różnica jest taka, że tutaj mamy Bluetooth - jeśli chodzi o pad Xbox, to szukaj pod hasłem interfacing xbox controller with arduino; tylko chyba konieczny jest Processing, program, który uruchamiasz na PC, więc to też weź pod uwagę - oczywiście to przykład, jest kilka sposobów jak to rozwiązać 🙂 Pozwolę sobie jedynie zauważyć, że to bardzo trudny projekt - nie wolisz sobie rozbić go na części, czyli najpierw autko zdalnie sterowane z Arduino, potem proste ramię (niekoniecznie na 6 serwach) i potem to wszystko razem? 🙂

• Lubię! 1
(edytowany)

Właśnie dlatego napisałem "oczywiście to przykład, jest kilka sposobów jak to rozwiązać"; ponieważ wydaje mi się (ale musi wypowiedzieć się autor) że gamepad od XBoxa był tylko przykładem. Wówczas projekt zostaje znacząco uproszczony, chociaż (moim zdaniem 🙂) kwestia sterowania nie jest pierwszoplanowa w kontekście zbudowania nawet prostej platformy z małym ramieniem - chociaż tu też autor nie napisał - to ma być "for fun" czy coś więcej?

Edytowano przez wn2001
Literówka
(edytowany)

Ja sie interesuje robotyka for fun. Dla zabawy. Czyli wystarczy zeby robot jezdzil w roznym kierunkach poruszal ramieniem podnosil lekkie rzeczy. Tyle 🙂 ja mysle ze przy konstrukcji ramienia jest konieczny sterownik serw. Wiecie moze jak polaczyc go ze sterownikiem L298N zeby kontrolowac padem silniki i serwa? 

Mam pomysl na : arduino mega, sterownik serw, sterownik silnikow L298N, zasilanie akumulator li-ion 11V, konstrukcja ramienia i podwozia to juz wlasny zakres. 

Edytowano przez mateusz797

Aaa, OK. Piszesz, że

Dnia 14.08.2020 o 08:42, mateusz797 napisał:

Czyli wystarczy zeby robot jezdzil w roznym kierunkach poruszal ramieniem podnosil lekkie rzeczy. Tyle 🙂

ale zadanie wbrew pozorem nie jest banalne. Zaczynając od pierwszej sprawy, sterowniki serw mają różne funkcje, mogą np. stanowić osobne kontrolery, które można wygodnie sterować z PC lub "gadać" po jakiejś magistrali z uC tak, aby zaoszczędzić pinów. Nie są one konieczne do wysterowania serwa modelarskiego, można to zrobić z poziomu Arduino.

Wiecie moze jak polaczyc go ze sterownikiem L298N zeby kontrolowac padem silniki i serwa? 

Niestety zarówno sterownik serw (chyba, że wersja "na bogato", z dodatkowymi GPIO i interfejsami) jest układem wykonawczym, podobnie jak L298N i aby je kontrolować za pomocą pada, potrzebny jest "pomost" w postaci uC, np. Arduino.

Mam pomysl na : arduino mega, sterownik serw, sterownik silnikow L298N, zasilanie akumulator li-ion 11V, konstrukcja ramienia i podwozia to juz wlasny zakres.

Niestety to bardzo ogólny plan. Proszę się nie obrazić, ale nie lepiej byłoby zacząć od kursów Forbota (linki u góry)? W kolejnych odcinkach są wytłumaczone podstawy, w tym sterowanie serwomechanizmami modelarskimi czy silnikami DC. Dopiero wówczas chyba lepiej byłoby zacząć własny, już złożony, projekt. Jestem zwolennikiem podejścia minimum teorii i ćwiczenia praktyczne, ale z doświadczenia wiem, że podejście "szybko, szybko" kończy się niebieskim dymem, i tak trzeba się przeszkolić, a następnie należy kupić zestaw części jeszcze raz 😄

• 4 miesiące później...
(edytowany)

Ok czytałem juz te linki co podałeś. Chciałbym dalej pójść. Znacie jakieś strony materialy zeby sobie poczytac i przyswoić następujące tematy: 

1.Sterowniki serw - funkcje 

2.Serwomechanizmy - sterowanie kilkoma serwami np. Ze jeden sie obraca o kąt x, za 2sek następny o kąt y

3. Jak buduje sie ramiona robotów? 

4. Serwomechanizmy a silniki dc. Jak to podłączyć sterować, nimi? 

5. Od czego wogole zacząć tematyke związana z wykonaniem ramienia sterowanego ramieniem np. Na 4 serwach? Jak już wykonam podwozie. 

Pozdrawiam, 

Mateusz 

• Lubię! 1
7 godzin temu, mateusz797 napisał:

1.Sterowniki serw - funkcje 

Nie wiem, o co dokładnie chodzi, ale jeśli chciałbyś zapoznać się z sterownikami serwomechanizmów, to polecam - https://botland.com.pl/pl/44-sterowniki-serw - przeglądając każdy, zobaczysz, czym się różnią - interfejs komunikacyjny, możliwość pracy jako samodzielny moduł, prądy, ilości itd...

2. Serwomechanizmy - sterowanie kilkoma serwami np. Ze jeden sie obraca o kąt x, za 2sek następny o kąt y

Odsyłam 🙂 do poradników n/t biblioteki Servo i Arduino (np. "arduino control serwo") - gdybyś jako sterowanie chciał wykorzystać samo Arduino (pozwala bodajże na (?) sterowanie 16 serwami jednocześnie). Jeżeli jednak jakiś dedykowany moduł, o którym piszesz w 1. (podkreślam jednak, bez specjalnych wymagań, jeśli i tak będziesz miał Arduino, warto wykorzystać właśnie je) - musisz odnieść się do konkretnej płytki i co mówi producent (ale nie powinno być to trudne)

3. Jak buduje sie ramiona robotów? 

Bardzo szeroki temat nawiązujący przekrojowo do mechaniki, dlatego na początek polecam wzorować się (lub zakupić) coś gotowego - np. ramię MeArm (plexi) lub EEZYbotARM (Thingiverse, druk 3D) - wówczas masz pewność, że będzie to działać bez zarzutów. Jeśli nie, to (ale ostrzegam, nie jest to banalne) - jako przeguby/napędy wykorzystujesz serwa, dobrze jest je założyskować i dodajesz kolejne ramiona (z miarę sztywnego materiału). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby prototyp zbudować z grubej tektury - odsyłam do "SG-90 cardboard robot arm" 🙂

4. Serwomechanizmy a silniki dc. Jak to podłączyć sterować, nimi? 

Dla ścisłości dodam, że mówiąc "serwomechanizm" mam na myśli serwo modelarskie, a nie serwonapęd przemysłowy, który stanowi zupełnie inną klasę - silnik AC z enkoderem i wbudowanym układem sterującym. Serwomechanizm modelarski analogowy (te, o których rozmawiamy) to obudowa, silnik DC (miniaturowy) z przekładnią, potencjometr jako sprzężenie zwrotne i kontroler - ten kontroler, po otrzymaniu odpowiedniego sygnału (z Arduino/sterownika) ustawia wał w zadanej pozycji. Jeżeli chcesz jako napęd wykorzystać sam silnik DC, znacząco komplikujesz projekt (ma to pewne zalety w stosunku do gotowych serw, ale je tutaj pominę) - po podaniu napięcia przez pewien czas silnik DC może wykonać różną ilość obrotów - musisz mieć informację (enkoder), gdzie teraz jesteś i czy podać/odciąć napięcie. Oczywiście do tego dochodzi mechanika, bo musi to być ze sobą sprzężone i nie trzeba pamiętać o przekładni (redukcja obrotów na rzecz momentu) - serwo, mimo pewnych wad, wszystkie te rzeczy integruje, a Twoim jednym zadaniem jest je mądrze zamocować, zasilić i podać sygnał.

5. Od czego wogole zacząć tematyke związana z wykonaniem ramienia sterowanego ramieniem np. Na 4 serwach? Jak już wykonam podwozie. 

Raczej skupiłbym się na jednym aspekcie, czyli podwoziu, a dopiero potem rozwijał kolejny wątek, czyli ramię - projektując je, zaczynam od mechaniki, ale jednocześnie muszę też mieć na względzie kwestie napędów, ich sterowania, prowadzenia przewodów itd... - może się okazać, że zbudujesz mechanicznie piękne ramię, ale źle dobierzesz napędy (przykład) - dlatego proponuję (przynajmniej na początku) wspomóc się pół- lub gotowym projektem, gdyż samodzielne wykonanie nawet prostego ramienia wymaga (nawet małej, ale jednak) ilości doświadczenia, chociażby w kwestii serw 🙂 Ja np. zacząłem od zbudowania makiety "BlackBird" z w/w robotem EEZYbotARM, potem zbudowałem SCARA'ę "Mustang", a potem robota "Copernicus" - wszystkie opisałem na Forbocie, nie chcę się chwalić, ale chodzi o pokazanie, że na początku poznawania Arduino i tym podobnych spraw nie umiałbym po prostu zbudować własnego, nawet prostego ramienia 😉

Pozdrawiam
Wiktor

(edytowany)

Dziękuję za cenne informacje. No wlasnie o to chodzi ze w tych wiekszych podwoziach robota stosowane sa silniki z enkoderami. Czyli wbtej konstrukcji nie zaleca sie stosować silnikow dc 6 V z mostkiem np. L298N. Znasz ogolnie jakies strony zeby wogole zagłębić sie w tematyke arduino w polaczeniu z silnikami z enkoderami? Jak je wysterowac. 

Bede zagłębiał sie w nast. Punkty 

1. PS 2 Kontroler i arduino

2.Serwomechanizmy, komendy funkcje biblioteki

3.Sterowniki serw

4. Silniki z enkoderami

Pierwszy cel projektu : zbudować podwozie z 4 kołami - 4WD żeby robot jechał do przodu skręcał do tyłu przy pomocy game pada ps 2. Najpierw teoria potem praktyka 🙂 wczoraj udalo mi sie zaprogramować robota 4wd ze standardem rc 5 czyli zdalnoe sterowanego pilotem philipps 🙂 teraz pora na pada 🙂 Tak mi sie wydaje ze ramiona robotów tak działają ze nie chodzi o to zw serwo np. 1 sie obraca o 50st. A serwo 2 o 30. Tylko raczej droga jest taka ze dopoki użytkownik trzyma przycisk wcisniety serwo sie porusza a jak puści go to zatrzymuje sie. Bo użytkownik widzi np. Ile trzeba obnizyc chwytak zeby dosięgnąć dana rzecz. Dobrze mysle? 😊 

• Lubię! 1

@mateusz797 Stron raczej konkretnych nie znam, ponownie szukaj pod hasłem "DC motor control Arduino encoder" 🙂 Nie rozumiem dokładnie pytania, ale w kwestii samego napędu platformy silniki DC sprawdzą się jak najbardziej - ba, na początku może nie być enkoderów, ponieważ jeśli ma to być zdalnie sterowana zabawka, to padem będziesz miał możliwość korekty toru jazdy

Co do ramienia - dla pełnej jasności - jeśli ono miałoby być sterowane zdalnie, to również nie ma (teoretycznie) potrzeby uzyskania informacji zwrotnej, napędzane może być ono silnikami z samohamownymi przekładniami. Nie zmienia to faktu, że na początku zdecydowanie polecałbym serwomechanizmy modelarskie 🙂

Powodzenia przy dalszych pracach 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...