Skocz do zawartości

Problem z uzyskaniem pożądanego Ic na 2n5551

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry!

Chciałem podłączyć 2n5551 aby uzyskać prąd emitera 0.5A. napięcie zasilania wynosi 5V, prubowałem z rezystorem bazy między 1k a 100R i ani razu się nie udało, dochodziłem max do 0.2A

Co robię źle?

Dzięki za każdą pomoc!

4 godziny temu, Cixo napisał:

@Treker Przepraszam zapomniałem o tym

Rl to miernik

Re to 1k-100R, prubowałem wielu, na żadnym nie działa 

Vc=5V

transistor-tran43.gif

Czekaj, czyli w miejsce RL (bo chyba o ten chodziło, kiedy pisałeś Rl) wstawiłeś amperomierz? Rezystor Re to ten, którego nie ma na schemacie, między emiterem a masą? Czy też pisząc Re pomyliłeś to z RB? Vcc znamy wartość, co z RB (rezystorem bazy)? Jakie napięcie podajesz jako Va? Najlepiej dorysuj w Paincie do tego schematu wszystko co masz, łącznie z miernikiem, ułatwi komunikację 🙂 I pomoże też zdjęcie płytki stykowej 🙂

cyfrowy,ma zakres do 10A, baza przez 100ohm zasilacz 1A max

zauważyłem że Hfe jest zmienne może to temu, że już dochodzę do granicy?

(edytowany)

Zobaczymy, jutro schemat, ale jeśli dobrze rozumiem, to:

https://www.onsemi.com/pub/Collateral/2N5550-D.PDF - zobacz w tej karcie, że hfe się zmienia, im większy prąd Ic, tym mniejsze - dla 1mA to 80, ale dla 50mA już 30, więc założę, powiedzmy 20:

Prąd bazy: napięcie 5V - 0,7V = 4,3V, najmniejszy rezystor 100ohm: 4,3/100 = 43mA

Prąd kolektora: 43mA * 20 = ~0,8A

Dziwne, amperomierz również nie jest problemem, bo nawet mając kilka ohm pozwoliłby na przepływ w gałęzi kolektor-emiter 4,8V/5ohm = ~1A

Masz może drugą sztukę tego 2N5551? Ewentualnie drugi miernik, aby mierzyć prąd bazy? Ale to już jutro 🙂

Edytowano przez wn2001

Ten pierwszy wykres to charakterystyka hFe w funkcji Ic. Wynika z niego, że przy prądzie Ic = 100mA i temperaturze pokojowej wzmocnienie hFe wynosi około 20. Nie jest pokazana dalsza część charakterystyki, ale wynika z niej, że im większy Ic, tym hFe się jeszcze bardziej zmniejsza (chyba, że coś źle rozumuję). Może spróbuj z prądem bazy 100mA, wówczas jako rezystor bazy zastosuj (5-0,7)V/0,1A = 43 ohmy -> 47ohm ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...