Skocz do zawartości

Jaka fotodioda jako czujnik do Arduino

Wrona

Pomocna odpowiedź

Zestaw małych kamer do pracy nocnej z podświetlaczami IR monitoruje stosunkowo niewielką przestrzeń. Podświetlacze włączają się po wykryciu ruchu w sektorze jaki nadzorują. Poszczególne sektory częściowo nakładają się na siebie. Generalnie w pewnych punktach światło podczerwone pochodzić może z wielu źródeł. W jednym punkcie całej tej areny wydarzeń chce umieścić czujnik oparty o fotodiodę IR. Wybór fotodiody jako elementu pomiarowanego podyktowany jest potrzebą dużej szybkości działania. Jak zwykle przy zabieraniu się za coś czego jeszcze nigdy nie robiłem mam same wątpliwości. Sklepy oferują szeroki asortyment a ja kompletnie nie wiem na co się zdecydować. Wiem że chce dużą prędkość pracy, wysoka rozdzielczość i żeby taki ignorant elektroniczny poradził sobie z podpięciem tego do pinu analogowego w Arduino.

Z góry dziękuje za zainteresowanie.

P.S. Założyłem wątek a dziale arduino a nie elektronicznym gdyż zapewne jak tylko nabędę stosowano fotodiodę to pytań pojawi się więcej dotyczących integrowania jej z Arduino. Jeśli źle postąpiłem to admin przeniesie lub usunie.

1 minutę temu, deshipu napisał:

Ale nie napisałeś najważniejszego: co to urządzenie ma robić?

Sorki. Samo urządzenie to będę budował. Natomiast mam problem z doborem fotodiody IR 850nm i/lub 940nm takiej by pracowała pod kontrolą Arduino. Może ktoś coś takiego robił i może polecić sprawdzony produkt.  

41 minut temu, Wrona napisał:

potrzebą dużej szybkości działania

Określ co oznacza "dużej". Czas reakcji Arduino jest na tyle długi, że oprócz fotorezystora i ślimaka wszystko jest szybsze 😉

12 minut temu, Wrona napisał:

mam problem z doborem fotodiody IR 850nm i/lub 940nm

A czemu nie fototranzystor? Np. taki za całe 60 groszy: https://botland.com.pl/pl/fototranzystory/271-fototranzystor-l-53p3c-5mm-940nm.html

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

18 minut temu, ethanak napisał:

A czemu nie fototranzystor? 

Faktycznie to może być rozwiązanie. Muszę poszukać czegoś takiego dla 850nm. Myślałem o fotodiodzie bo teoria mówi że jest w kwestii pomiarów najszybsza. Interesuje mnie przynajmniej 100 pomiarów na sekundę, ale im więcej tym lepiej. Choć zapewne nie będę wstanie w praktyce wykorzystać więcej niż 500 pomiarów na sekundę.

To ma być duża prędkość? Czas pomiaru na wejściu analogowym dla Arduino to 100usec, ludzie na tym oscyloskopy robią a Ty mówisz o 500 pomiarach? Więcej czasu zajmie obróbka tych 500 pomiarów przez ten rachityczny procesorek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.