Skocz do zawartości

Początek ze smart home

skax

Pomocna odpowiedź

Hej, chciałbym sobie zacząć robić swój system do smart home - czysto hobbystycznie.

Na początek chciałbym funkcjonalność taką, że w każdym pomieszczeniu zbuduję sobie moduł czytający różne rzeczy - pewnie na początek temperaturę oraz wilgotność i będzie przesyłał te dane do rpi zero, na której postawię sobie serwerek w javie/kotlinie (programuję zawodowo w tym). Na telefon napiszę sobie apkę i będę się łączył z RPI po websockecie co by dostawać te dane regularnie i ewentualnie jakiś REST po statsy historyczne. Wszystkie moduły, tj te czytające dane z pokojów i RPI normalnie mogą być podłączone do sieci. 

Czy dobrym rozwiązaniem będzie użycie jakiegoś małego, taniego arduino na każdy z pokojów? Są pod to jakieś dedykowne moduły WIFI, którymi łatwo połączę się z serwerem (RPI)? Co ewentualnie jeszcze będę potrzebował? W jaki sposób mam przesyłać pakiety danych z arduino do rpi po wifi? Też mogę się połączyć jakimś websocketem czy to jakoś inaczej wygląda?

PS. Nie chcę bawić się w lutowanie.

Pozdrawiam.

Edytowano przez skax

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1) Tak jak napisał Treker, nie ma co wyważać otwartych drzwi. Za ~10zł masz Wemos D1 mini z ESP8266 i złączem USB na pokładzie. Można oczywiście taniej za samo ESP tylko trzeba wtedy programator. ESP ma w sobie uC, który programujesz bardzo podobnie do AVR (Arduino).

2) Można oczywiście pisać swój soft na RPi, ale może znów nie ma co wyważać i skorzystać z gotowych narzędzi? Zbieranie danych z wielu czujników idealnie pasuje do "czasowej" bazy danych (time series DB) jak InfluxDB. Dokładasz dane (temp, wilgotność), dodajesz do nich tag ('kuchnia', 'salon') i potem możesz łatwo je wyciągać, sumować, uśredniać. Można to robić swoim softem, albo znów użyć gotowców, np. Grafaną, która bardzo upraszcza rysowanie wszelkich wykresów na podstawie takich danych. Wtedy na swoim telefonie otwierasz http://raspberrypi:3000/ i masz swoje dane w ładnej formie.

3) To nadal nie jest smart home, bo zbieranie danych nie ma nic wspólnego ze "smart", ale mając takie dane już jesteś bliżej. Stawiasz np. Node-RED i tworząc prosty przepływ danych możesz już dodać jakąś automatykę, np. wyślij alarm, jeśli temperatura spadnie poniżej xx°C.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

(edytowany)

Serdecznie dzięki chłopaki. Myślę, że na dniach zamówię sprzęcik i dam znać jak wyszło. Co do postawienia gotowych komponentów .. ja wiem, że tak można, ale po prostu z pasji napisałbym sobie sam taką apkę mobilną. Grafany mam dość w robocie. Chcę po prostu potestować Fluttera, w którym nigdy nie robiłem i serwerek w Ktorze, którego nigdy nie używałem - poza tym zbieram materiał na artykuły, bo przymierzam się do stworzenia bloga.

PS. Kolega @Marooned widzę, że my z tego samego miasta 🙂

Edytowano przez skax