Skocz do zawartości

Reset ESP32-DevKitC-32D (Wroom)

Belferek

Pomocna odpowiedź

Zakupiłem na botland.com.pl modulik ESP32-DevKitC-32D (Wroom) - link. Na spodzie modułu znajduję opis ESP_Devkitc_v4. To moje początki z ESP32 i ... problem. Przycisk EN na module, który powinien spowodować reset modułu tego resetu nie powoduje. Na stronie Espressif znalazłem (tutaj😞

obraz.thumb.png.ccace4dbe4072220b2bb50c6ea9d6825.png

I teraz tak się zastanawiam - czy ten problem dotyczy mojej płytki. Troszeczkę mnie to denerwuje gdyż Botland ani słowem nie wspomina o tym problemie, a nie za bardzo uśmiecha mi się (kiepski wzrok) "demontaż" tego elementu. Czasami przydaje się przycisk reset - po co resetować przez włączenie/wyłączenie zasilania. Chętnie posłucham Waszych rad.

10 godzin temu, Belferek napisał:

Przycisk EN na module, który powinien spowodować reset modułu tego resetu nie powoduje

Może trochę dokładniej? Bo przytoczony fragment dotyczy czegoś innego (płytka wchodzi w boot mode zamiast robić reset). Czyli jak:

1. płytka wchodzi w boot mode po naciśnięciu EN
  2. płytka nic nie robi po naciśnięciu EN

Jeśli 1), to sam zacytowałeś sposób poprawienia (wywalenie kondensatora). Płytki Ci pewnie nie wymienią bo to taka tej płytki uroda, a kondensator możesz przeciąć np. obcinaczkami jak masz jakieś precyzyjne i boisz się lutować.

Jeśli 2), to sprawdź czy zwarcie piny EN do masy spowoduje reset. Jeśli tak, możesz po prostu dać na razie zewnętrzny guzik do reetu. A pytka tak czy inaczej do wymiany.

• Lubię! 1

Nic się nie dzieje po naciśnięciu EN, a czy wchodzi w bootmode to nie zauważam w monitorze (115200kb/s). Jak to inaczej sprawdzić? Co do zwierania zewnętrznego EN do GND to działa. Szkoda, że Botland nie informuje o takim fabrycznym bublu sprzedawanego modułu. Dzięki za odzew.

40 minut temu, Belferek napisał:

Szkoda, że Botland nie informuje o takim fabrycznym bublu sprzedawanego modułu.

Wiesz, jakby tu powiedzieć... Botland nie jest producentem tego modułu a tylko go sprzedaje. Twoim zdaniem powinni go rozpakować, sprawdzić na wszystkie strony i zapakować z powrotem? A cukiernik też każdego pączka ma przekrajać i sprawdzać ile ma marmolady?

42 minuty temu, Belferek napisał:

Co do zwierania zewnętrznego EN do GND to działa.

Czyli nie wchodzi w boot mode i nie musisz martwić się wylutowywaniem kondensatora. Teraz następny krok to wybór: podpinasz zewnętrzny guzik czy sprawdzasz sposób reakcji Botlandu na reklamację (mając nadzieję, że nikt od nich nie czytał Twojego poprzedniego posta) 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 minutę temu, ethanak napisał:

Twoim zdaniem powinni go rozpakować, sprawdzić na wszystkie strony i zapakować z powrotem?

Oczywiście, że nie. Chodzi mi o to, że to nie jest jednostkowy problem mojego egzemplarza tylko problem znany i ujawniony przez producenta (Espressif) przy wersji ESP32 Devkitc v4 tego modułu. Dziwi mnie tylko, że sprzedawca nie dołożył staranności (nie powiem jestem generalnie bardzo zadowolony z obsługi) by do konać weryfikacji tego co sprzedaje i chociażby nie pokusił się o uwagę na ten temat w opisie produktu. Niby drobiazg, a jednak boli.

6 minut temu, ethanak napisał:

mając nadzieję, że nikt od nich nie czytał Twojego poprzedniego posta

Niech czytają - powiem więcej powinno być to obowiązkiem wybranego pracownika Botland  by śledził Forbota.

Przed chwilą, Belferek napisał:

Chodzi mi o to, że to nie jest jednostkowy problem mojego egzemplarza tylko problem znany i ujawniony przez producenta

Ty w ogóle umiesz czytać ze zrozumieniem? Przecież to zupełnie inny problem niż ten który opisałeś! Producent mówi o błędnym wchodzeniu w boot mode (co równie dobrze się zdarzy przy zwarciu EN do masy, w końcu przycisk EN robi dokładnie to samo), a u Ciebie po prostu przycisk nie działa (nie zwiera do masy). Rozumiem gdyby to pisał jakiś mały Jasio co ma dziesięć lat i pierwszy raz widzi na oczy mikrokontroler... ale Ty???

A co do problemów wskazanych przez producenta - napisz do Botlandu żeby taką informację umieścili bo pewnie nie wiedzą. Ostatnio jak do nich pisałem w podobnej sprawie informacja na stronie pojawiła się tego samego dnia.

9 minut temu, Belferek napisał:

Niech czytają - powiem więcej powinno być to obowiązkiem wybranego pracownika Botland  by śledził Forbota.

Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował... bo po przeczytaniu Twoich bzd... znaczy się wypowiedzi na temat obowiązków sprzedawcy poczułby się zobowiązany do załatwienia reklamacji w ustawowym terminie i ani minuty krócej 😛

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.