Skocz do zawartości

Nowa Atmega 328P do UNO

Wojtek65

Pomocna odpowiedź

Witajcie

Kupiłem w sklepie Atmegę 328P w obudowie takiej samej jak do Arduino UNO, wziąłem płytkę, wyjąłem "starą ATMEGĘ" wsadziłem nową i do takiego golasa próbowałem wczytać przykładowy program BLINK. Program się nie wczytał. Wyskoczył błąd.  Zacząłem się zastanawiać co jest powodem. W związku z tym mam pytanie czy nowy mikrokontroler trzeba jakoś przygotować na przyjęcie pierwszego programu np. poprzez wypalenie tzw. bootloadera ? Nie posiadam programatora zewnętrznego dysponuję tyko płytką Arduino  UNO i nie za bardzo wiem czy taką operację można wykonać za jej pomocą

z góry dzięki za pomoc

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 9.06.2021 o 17:37, sweet230V napisał:

Wszystko masz bardzo ładnie tutaj opisane: https://www.arduino.cc/en/Tutorial/BuiltInExamples/ArduinoToBreadboard

Następnym razem jak będziesz kupował nowy uC to możesz się rozejrzeć za wersją z już "wypalonym" bootloaderem. Nie powinna kosztować więcej niż +5PLN.

Nie w każdym sklepie taki uC można kupić, dlatego też warto mieć programator usbasp. Ja przez programator usbasp programuję taki uC do Arduino 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.