Wojtek65 Napisano Marzec 31, 2021 Udostępnij Napisano Marzec 31, 2021 Witajcie Kupiłem w sklepie Atmegę 328P w obudowie takiej samej jak do Arduino UNO, wziąłem płytkę, wyjąłem "starą ATMEGĘ" wsadziłem nową i do takiego golasa próbowałem wczytać przykładowy program BLINK. Program się nie wczytał. Wyskoczył błąd. Zacząłem się zastanawiać co jest powodem. W związku z tym mam pytanie czy nowy mikrokontroler trzeba jakoś przygotować na przyjęcie pierwszego programu np. poprzez wypalenie tzw. bootloadera ? Nie posiadam programatora zewnętrznego dysponuję tyko płytką Arduino UNO i nie za bardzo wiem czy taką operację można wykonać za jej pomocą z góry dzięki za pomoc Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Marzec 31, 2021 Udostępnij Marzec 31, 2021 Tak. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
PiotrekEl Marzec 31, 2021 Udostępnij Marzec 31, 2021 17 minut temu, Wojtek65 napisał: czy nowy mikrokontroler trzeba jakoś przygotować na przyjęcie pierwszego programu np. poprzez wypalenie tzw. bootloadera ? Dokładnie tak trzeba zrobić. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sweet230V Czerwiec 9, 2021 Udostępnij Czerwiec 9, 2021 Wszystko masz bardzo ładnie tutaj opisane: https://www.arduino.cc/en/Tutorial/BuiltInExamples/ArduinoToBreadboard Następnym razem jak będziesz kupował nowy uC to możesz się rozejrzeć za wersją z już "wypalonym" bootloaderem. Nie powinna kosztować więcej niż +5PLN. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Misiek_86 Czerwiec 10, 2021 Udostępnij Czerwiec 10, 2021 Dnia 9.06.2021 o 17:37, sweet230V napisał: Wszystko masz bardzo ładnie tutaj opisane: https://www.arduino.cc/en/Tutorial/BuiltInExamples/ArduinoToBreadboard Następnym razem jak będziesz kupował nowy uC to możesz się rozejrzeć za wersją z już "wypalonym" bootloaderem. Nie powinna kosztować więcej niż +5PLN. Nie w każdym sklepie taki uC można kupić, dlatego też warto mieć programator usbasp. Ja przez programator usbasp programuję taki uC do Arduino Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »