Wojtek65 Napisano Kwiecień 14, 2021 Udostępnij Napisano Kwiecień 14, 2021 Witajcie Kupiłem duże switche sx 24 i chciałem je wykorzystać. Zmontowałem układ z kursu Arduino z diodą i małym switchem 6 mm i wszystko śmiga a z dużym nie chce. Co robię nie tak? za pomoc z góry dzięki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Kwiecień 15, 2021 Udostępnij Kwiecień 15, 2021 @Wojtek65 a możesz wrzucić zdjęcie/link tych przycisków. Nie kojarzę co to jest. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek65 Kwiecień 15, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 15, 2021 Witaj mam opis z pudełka 12 x 12 x 7.3 mm przyciski do Arduino. Powierzchniowo 4 x większe od 6 x 6 mm. Sprawdziłem obwód po odłączeniu dużego switcha dioda świeci po dołączeniu switcha do obwodu gaśnie. Rozumiem rezystancja switcha duża prąd nie płynie a ja mam duże paluchy i chciałbym skorzystać z dużego przycisku. Jak to zrobić Pomocy Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 15, 2021 Udostępnij Kwiecień 15, 2021 Na pewno podłączyłeś właściwe piny? Pamiętaj, że piny są połączone parami (tzn. dwa piny po jednej stronie to w rzeczywistości jeden). Co będzie jeśli obrócisz przycisk o 90 stopni? Jeśli zmontowałeś to na płytce stykowej i dalej nie będzie działać, zrób zdjęcie tak żeby dokładnie było widać podłączenie przycisku i dołącz do posta. Jeśli po prostu lutujesz przewody do przycisku - podłączaj po przekątnej, wtedy zawsze będzie dobrze (sam ostatnio źle przylutowałem przewód na płytce uniwersalnej i przez godzinę szukałem błędu w programie) 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
BananWszyscy Kwiecień 15, 2021 Udostępnij Kwiecień 15, 2021 (edytowany) Po prostu miernik w dłoń i zobacz jak nóżki są połączone wewnątrz. Edytowano Kwiecień 15, 2021 przez BananWszyscy Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek65 Kwiecień 15, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 15, 2021 1. pracuję z płytką stykową 2. montaż przycisku w płytce możliwy jest na dwa sposoby ( obrót o 180 st ) oba sprawdzone 3. rezystancja pomiędzy nóżkami przycisku po możliwym fizycznie podłączeniu R=1,7 ohma i dalej bryndza układ nie działa Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 15, 2021 Udostępnij Kwiecień 15, 2021 4 minuty temu, Wojtek65 napisał: 2. montaż przycisku w płytce możliwy jest na dwa sposoby ( obrót o 180 st ) oba sprawdzone Widzisz może drobną różnicę między Twoim stwierdzeniem a tym co ja napisałem 1 godzinę temu, ethanak napisał: Co będzie jeśli obrócisz przycisk o 90 stopni? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Kwiecień 15, 2021 Udostępnij Kwiecień 15, 2021 4 minuty temu, Wojtek65 napisał: 1. pracuję z płytką stykową 2. montaż przycisku w płytce możliwy jest na dwa sposoby ( obrót o 180 st ) oba sprawdzone 3. rezystancja pomiędzy nóżkami przycisku po możliwym fizycznie podłączeniu R=1,7 ohma i dalej bryndza układ nie działa Sprawdz miernikiem ktora para pinow przewodzi podczas wcisniecia...druga sprawa to taka ze zapewne piny guzika sa takie plaskie i moga nie stykac dobrze na plytce Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek65 Kwiecień 15, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 15, 2021 po obróceniu o 90 st brak wskazań miernika Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Kwiecień 15, 2021 Udostępnij Kwiecień 15, 2021 5 minut temu, Wojtek65 napisał: po obróceniu o 90 st brak wskazań miernika sprawdz narazie sam guzik bez plytki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek65 Kwiecień 15, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 15, 2021 No coś się rusza na małym przycisku po wciśnięciu rośnie rezystancja na dużym nic się nie dzieje tzn rezystancja na poziomie 1,7 ohma Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Kwiecień 15, 2021 Udostępnij Kwiecień 15, 2021 17 minut temu, Wojtek65 napisał: No coś się rusza na małym przycisku po wciśnięciu rośnie rezystancja na dużym nic się nie dzieje tzn rezystancja na poziomie 1,7 ohma nie sprawdzaj rezystancji tylko zwarcie...miernik ma piszczec jak kable sa polaczone Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek65 Kwiecień 15, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 15, 2021 mówisz o funkcji ciągłosci obwodu w mierniku jestem z moim miernikiem jeszcze nieobeznany do końca Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek65 Kwiecień 15, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 15, 2021 Piszczy Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Kwiecień 15, 2021 Udostępnij Kwiecień 15, 2021 5 minut temu, Wojtek65 napisał: Piszczy No to guzik dziala...i masz go tak podpiac do obwodu jak teraz...szukaj dalej gdzie nie przewodzi Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »