startrek1p2p Napisano Maj 14, 2021 Udostępnij Napisano Maj 14, 2021 Hej, mam pewien problem ze zrobieniem łączności miedzy RPi a Arduino. Wymaganie są 3 rzeczy: komunikacja musi być dwukierunkowa oraz musi się odbywać bezprzewodowo oraz jeżeli Wi-Fi to w sieci lokalnej Cała komunikacja jest bardzo prosta: Rpi wysyła sygnał do Arduino, on rozpoznaje i wykonuje pewną sekwencje, gdy ją zakończy, ma wysłać sygnał o tym do Rpi. niestety połączenie fizyczne nie wchodzi w grę całość jest od siebie oddalone co prawda o 4 metry, ale nie ma jak poprowadzić przewodów. Może ktoś już robił coś takiego i może podzielić się swoim doświadczeniem. Jak na razie wyklarowały mi się następujące pomysły: 1) Użycie dwóch esp8266-01 i połączenie przez TX RX, komunikacja miedzy nimi przez np ESP-NOW 2) Użycie dwóch nrf24l01 3) Podłączenie do Arduino Esp8266 i komunikowanie sie przez stronę www(Esp hostuje stronę) 4) Użycie podczerwieni (nie wiem czy to zdało by egzamin) Nie chcę specjalnie skomplikować całego procesu, a mam wrażenie, że te moje pomysły do tego doprowadzą. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Maj 14, 2021 Udostępnij Maj 14, 2021 27 minut temu, startrek1p2p napisał: mam pewien problem ze zrobieniem łączności miedzy RPi a Arduino Dlaczego Arduino a nie coś, co jest OOTB przystosowane do łączności? Jeśli to musi być Arduino to stawiałbym na nrf-y. Tyle, że nie "wysyła sygnał do RPi" a zapytany odpowiada czy skończył (no, ale to zależy od tego czym się to Arduino zajmuje bo nie wiemy). Tak w ogóle to zrobiłbym to na ESP32 zamiast Arduiho i połączeniu BT albo WiFi (niestety, esp-now wymaga ustawienia karty wifi w tryb, którego RPi nie obsługuje). 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
startrek1p2p Maj 14, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 14, 2021 36 minut temu, ethanak napisał: Dlaczego Arduino a nie coś, co jest OOTB Może być i ESP32. Jeszcze na nim nic nie robiłem, tylko na ESP8266 a ono ma za mało dostępnych wejść do tego projektu 37 minut temu, ethanak napisał: połączeniu BT albo WiFi No właśnie jakie wybrać i jakimi bibliotekami, protokołami itp. w tym temacie nie mam żadnego doświadczenia . @ethanak Masz jakieś konkretne rozwiązanie na myśli Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Maj 14, 2021 Udostępnij Maj 14, 2021 3 minuty temu, startrek1p2p napisał: Może być i ESP32. Jeszcze na nim nic nie robiłem Spróbuj - jeśli bawiłeś się ESP8266 to ESP32 na 100% polubisz. 3 minuty temu, startrek1p2p napisał: No właśnie jakie wybrać i jakimi bibliotekami, protokołami itp. w tym temacie nie mam żadnego doświadczenia . Przykładowo dla WiFi: zwykłe połączenie TCP na socket, serwery na obu końcach (ESP i RPi). RPi nadaje jakiś prosty string z poleceniem, Arduino w tym samym połączeniu odpowiada jakimś "OK" i kończą rozmowę. W drugą stronę identycznie. Może być? Na RPi jest to najzwyklejszy w świecie socket server (jest tego mnóstwo w googlach w dowolnym języku programowania, dla Pythona chyba najlepiej poczytać ten tutorial). Na ESP zwykły WiFi server i WiFi client - wrzuć w google hasło "ESP32 socket server" to dotaniesz parę przykładów. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
_LM_ Maj 14, 2021 Udostępnij Maj 14, 2021 Jeśli zdecydujesz się na esp. To polecam ESPnow świetnie nadaje się do takich lekkich zadań. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
startrek1p2p Maj 14, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 14, 2021 12 minut temu, ethanak napisał: socket server właśnie tego mi było potrzeba 😄 Bo nawet nie wiedziałem jak szukać. Dzięki 😄 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Maj 14, 2021 Udostępnij Maj 14, 2021 2 minuty temu, _LM_ napisał: Jeśli zdecydujesz się na esp. To polecam ESPnow świetnie nadaje się do takich lekkich zadań. Jak uruchomić esp-now na rpi? Podłączając następnego esp? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Maj 14, 2021 Udostępnij Maj 14, 2021 1 godzinę temu, ethanak napisał: niestety, esp-now wymaga ustawienia karty wifi w tryb, którego RPi nie obsługuje Ok tego nie wiedziałem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Maj 14, 2021 Udostępnij Maj 14, 2021 47 minut temu, _LM_ napisał: Ok tego nie wiedziałem. Ja też dowiedziałem się wtedy kiedy chciałem to zrobić 😞 Muszę coś więcej na ten temat poczytać - być może jakaś karta na USB na to pozwala, wtedy to mogłoby być jakieś rozwiązanie... tylko kiedy? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »