Skocz do zawartości

Problem z usypianiem STM32G0 (konieczny reset)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Z jakiegoś nieznanego mi powodu, procki z którymi pracowałem(seria G0) z nieznanej mi przyczyny nigdy nie chcą przejść w low power po wgraniu programu, zawsze muszę zrobić sprzętowy reset przez odłączenie zasilani- dopiero wtedy układ działa poprawnie. I muszę to robić po KAŻDYM wgraniu programu. Po odłączeniu programatora muszę odlutować i przylutować akumulator.

Nie ma znaczenia, czy wgram program z kompilacji debug, czy release. Reset pinem resetu resetuje procka, ale po resecie i tak nie przechodzi w LP. Dopiero po ponownym podłączeniu zasilania.

Wiecie, czym to jest spowodowane?

(edytowany)
Dnia 17.05.2021 o 16:29, bart921 napisał:

Po odłączeniu programatora muszę odlutować i przylutować akumulator.

I dlatego stosujemy zlacza. 😉

Dnia 17.05.2021 o 16:29, bart921 napisał:

Wiecie, czym to jest spowodowane?

Błędem w kodzie albo źle zaprojektowanym i/lub wykonanym układem.

Edytowano przez kaworu

@bart921 Nie mam akurat G0 pod ręką, ale porównałem z L476 i możliwe, że problem wynika z konfiguracji debuggera. Opcja "Debug in low power modes" domyślnie jest włączona:

lp_debug.thumb.png.eba9bdbe22cc42a09c201ffa08098ff4.png

Zmiana na Disable rozwiązuje problem w przypadku L476, powinno chyba też zadziałać na G0.

• 11 miesiące później...
Dnia 18.05.2021 o 19:02, kaworu napisał:

I dlatego stosujemy zlacza. 😉

Błędem w kodzie albo źle zaprojektowanym i/lub wykonanym układem.

Aleś pomógł. Tego typu odpowiedzi powinny być od razu usuwane jako nic nie wnoszące.

• Lubię! 2
7 godzin temu, bart921 napisał:

Aleś pomógł. Tego typu odpowiedzi powinny być od razu usuwane jako nic nie wnoszące.

Miałem nadzieję, że sam się domyślisz z takiej reakcji, że zadawanie pytania na zasadzie "nie działa, dlaczego?" może spowodować co najwyżej reakcję "no z jakiegoś powodu".

Schemat, kod, jakiekolwiek użyteczne informacje może byś podrzucił?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...