Skocz do zawartości

Pomiar napięcia na diodzie led? Obliczenie ? Spadek napięcia?

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Pomiar woltomierzem jest łatwy ,ale jak to udowodnić obliczeniem?

Chcę zrobić prace w szkole i nie wiem jak to udowodnić jakimś wzorem.

Prawo Ohma udowadnia mi prąd opór i natężenie ,ale dla całego układu.

Czy jest możliwe obliczyć ile napięcia jest na diodzie led?

Może wzór na moc i waty rezystora nie wiem już co zrobić.

Na razie udowodnię natężenie w mA na podstawie zastosowania 3 różnych rezystorów R220k R220 i R330

Może są jakieś fajne doświadczenia z kilkoma rezystorami z obliczeniami i wnioskiem co się dzieje z diodą dlaczego napięcie ją uszkodziło itd.?

Na razie zrobiłem coś takiego.

189295954_500109647853366_4767746704299349467_n.jpg 3 LED czerwone.

Przechwytywaniedfg.JPG Tu zwarłem wszystkie tak tylko 1234484209_Przechwytywaniewtrybiepenoekranowym24_05.2021124259.thumb.jpg.e4cbfb59c363857b0f19a0130f77fe82.jpg Po naciśnięciu jednego switcha.

Edytowano przez moderna

@moderna niedawno cośna ten temat pisałem, ale nie pamietam gdzie to przepadło.

1 godzinę temu, moderna napisał:

Chcę zrobić prace w szkole i nie wiem jak to udowodnić jakimś wzorem.

Przykro mi ale to wykracza poza podstawy - wymaga to znajomości matematyki uczonej rzadko w liceum a częściej na studaich.

1 godzinę temu, moderna napisał:

Czy jest możliwe obliczyć ile napięcia jest na diodzie led?

Raczej nie to Cię interesuje, bardzie prąd. Możesz wyjść od jakiegoś założenia, napiecia jakie chcesz uzyskać, spojrzeć na wykres prądowo-napieciowy (patrz kurs), wyznaczyć prąd jaki ma płynąć i do tego dobrać rezystor.

Tu poczytaj te wpisy, może coś pomogą, ale ten temat nie jest tak prosty jak prawo Ohma, dlatego że dioda jest elementem o nieliniowej charakterystyce - ta sama zmiana prądu nie powoduje tej samej zmiany napięcia.

• Lubię! 1

Dziękuję za odpowiedzi ,strasznie to skomplikowane .

Pozostanę przy obliczeniu mA według prawa Ohma dla trzech rezystorów.

aaa.JPG

(edytowany)

Dziwne.

R220k pomiar=15.6 mikroA -symulacja=15,3 mikroA ,a obliczenia=5-2/220000=0.00001363636A czyli 13,6 mikroA ?

R330 pomiar=9,01 mA - symulacja=9,16mA - obliczenia = 9,1mA

R220 pomiar=12,92 mA - symulacja= 13,5 mA - obliczenia 13,7mA

Przechwytywanie w trybie pełnoekranowym 24.05.2021 200650.jpg20210524_193754.jpg A przecież 5-2/220000 = 13,6 ?

Źródło zasilania arduino uno 5v

Pewnie to dlatego że to za małe natężenie dla diody czy co?

Edytowano przez moderna
10 godzin temu, moderna napisał:

Pewnie to dlatego że to za małe natężenie dla diody czy co?

@moderna a o co właściwie pytasz? 

14 godzin temu, moderna napisał:

Pozostanę przy obliczeniu mA według prawa Ohma dla trzech rezystorów.

To wtedy musisz wyrzucić te LEDy z programu i liczyć prądy dla samych rezystorów.

(edytowany)

No dziwię się, że symulacja z tinkercad i mój pomiar jest prawie identyczny a przeczy temu pan Ohm.

A ja mam go potwierdzić i co teraz diody wywalić?

Czyżby tinkercad coś wiedział więcej o diodach?

To ta nieliniowość?

nie.JPG

Edytowano przez moderna
52 minuty temu, moderna napisał:

przeczy temu pan Ohm

Bo źle liczysz i nie czepiaj się pana Ohma. Skąd to "5 - 2" na przykład? Zmierz rzeczywiste napięcie na diodzie i podstaw do wzoru.

Mój miernik pokazał, że napięcie przewodzenia diody to 1.75V (dla napięcia zasilania 3.3V i rezystora 1k).  Jeśli teraz podstawię to do wzoru, otrzymam:

(5-1.75) / 220000 = 14.7 µA

Czyli już bliżej rzeczywistości. A nie wziąłem pod uwagę tego, że miernik ma wbudowany taki a nie inny rezystor, a dla tak małych prądów napięcie przewodzenia jest niższe... Możemy to odwrócić, obliczając napięcie na diodzie za pomocą wyników z Twojego pomiaru - wychodzi ok. 1.6V (wykres który pokazałeś kończy się przy dużo wyższych prądach). Sprawdź czy się zgadza... a prawo Ohma stosuj do rezystorów a nie diod.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...