moderna Napisano Maj 23, 2021 Udostępnij Napisano Maj 23, 2021 (edytowany) Czy w prostym układzie BATERIA REZYSTOR DIODA LED można obliczyć napięcie na samej diodzie? Edytowano Maj 23, 2021 przez moderna
Gieneq Maj 24, 2021 Udostępnij Maj 24, 2021 @moderna Pewnie że można Dokładnie tak jak zrobiłeś. Tak też jest na zdjęciu z woltomierzem, które wrzuciłeś
moderna Maj 24, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2021 (edytowany) Pomiar woltomierzem jest łatwy ,ale jak to udowodnić obliczeniem? Chcę zrobić prace w szkole i nie wiem jak to udowodnić jakimś wzorem. Prawo Ohma udowadnia mi prąd opór i natężenie ,ale dla całego układu. Czy jest możliwe obliczyć ile napięcia jest na diodzie led? Może wzór na moc i waty rezystora nie wiem już co zrobić. Na razie udowodnię natężenie w mA na podstawie zastosowania 3 różnych rezystorów R220k R220 i R330 Może są jakieś fajne doświadczenia z kilkoma rezystorami z obliczeniami i wnioskiem co się dzieje z diodą dlaczego napięcie ją uszkodziło itd.? Na razie zrobiłem coś takiego. 3 LED czerwone. Tu zwarłem wszystkie tak tylko Po naciśnięciu jednego switcha. Edytowano Maj 24, 2021 przez moderna
Gieneq Maj 24, 2021 Udostępnij Maj 24, 2021 @moderna niedawno cośna ten temat pisałem, ale nie pamietam gdzie to przepadło. 1 godzinę temu, moderna napisał: Chcę zrobić prace w szkole i nie wiem jak to udowodnić jakimś wzorem. Przykro mi ale to wykracza poza podstawy - wymaga to znajomości matematyki uczonej rzadko w liceum a częściej na studaich. 1 godzinę temu, moderna napisał: Czy jest możliwe obliczyć ile napięcia jest na diodzie led? Raczej nie to Cię interesuje, bardzie prąd. Możesz wyjść od jakiegoś założenia, napiecia jakie chcesz uzyskać, spojrzeć na wykres prądowo-napieciowy (patrz kurs), wyznaczyć prąd jaki ma płynąć i do tego dobrać rezystor. Tu poczytaj te wpisy, może coś pomogą, ale ten temat nie jest tak prosty jak prawo Ohma, dlatego że dioda jest elementem o nieliniowej charakterystyce - ta sama zmiana prądu nie powoduje tej samej zmiany napięcia. 1
Elvis Maj 24, 2021 Udostępnij Maj 24, 2021 Jak chodzi o model diody, to wcale nie musi być taki skomplikowany, można użyć np. wzoru Shockleya https://pl.wikipedia.org/wiki/Równanie_Shockleya 1
moderna Maj 24, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2021 Dziękuję za odpowiedzi ,strasznie to skomplikowane . Pozostanę przy obliczeniu mA według prawa Ohma dla trzech rezystorów.
moderna Maj 24, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 24, 2021 (edytowany) Dziwne. R220k pomiar=15.6 mikroA -symulacja=15,3 mikroA ,a obliczenia=5-2/220000=0.00001363636A czyli 13,6 mikroA ? R330 pomiar=9,01 mA - symulacja=9,16mA - obliczenia = 9,1mA R220 pomiar=12,92 mA - symulacja= 13,5 mA - obliczenia 13,7mA A przecież 5-2/220000 = 13,6 ? Źródło zasilania arduino uno 5v Pewnie to dlatego że to za małe natężenie dla diody czy co? Edytowano Maj 24, 2021 przez moderna
Gieneq Maj 25, 2021 Udostępnij Maj 25, 2021 10 godzin temu, moderna napisał: Pewnie to dlatego że to za małe natężenie dla diody czy co? @moderna a o co właściwie pytasz? 14 godzin temu, moderna napisał: Pozostanę przy obliczeniu mA według prawa Ohma dla trzech rezystorów. To wtedy musisz wyrzucić te LEDy z programu i liczyć prądy dla samych rezystorów.
moderna Maj 25, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 25, 2021 (edytowany) No dziwię się, że symulacja z tinkercad i mój pomiar jest prawie identyczny a przeczy temu pan Ohm. A ja mam go potwierdzić i co teraz diody wywalić? Czyżby tinkercad coś wiedział więcej o diodach? To ta nieliniowość? Edytowano Maj 25, 2021 przez moderna
ethanak Maj 25, 2021 Udostępnij Maj 25, 2021 52 minuty temu, moderna napisał: przeczy temu pan Ohm Bo źle liczysz i nie czepiaj się pana Ohma. Skąd to "5 - 2" na przykład? Zmierz rzeczywiste napięcie na diodzie i podstaw do wzoru. Mój miernik pokazał, że napięcie przewodzenia diody to 1.75V (dla napięcia zasilania 3.3V i rezystora 1k). Jeśli teraz podstawię to do wzoru, otrzymam: (5-1.75) / 220000 = 14.7 µA Czyli już bliżej rzeczywistości. A nie wziąłem pod uwagę tego, że miernik ma wbudowany taki a nie inny rezystor, a dla tak małych prądów napięcie przewodzenia jest niższe... Możemy to odwrócić, obliczając napięcie na diodzie za pomocą wyników z Twojego pomiaru - wychodzi ok. 1.6V (wykres który pokazałeś kończy się przy dużo wyższych prądach). Sprawdź czy się zgadza... a prawo Ohma stosuj do rezystorów a nie diod.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »