Popularny post deshipu Napisano Czerwiec 12, 2021 Popularny post Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2021 Tak ostatnio wróciłem do starego prototypu — prosta płytka z przyciskami i wyświetlaczem OLED a la Arduboy — ale postanowiłem tym razem zrobić jak najwięcej z samej płytki, unikając dyskretnych komponentów gdzie tylko się da. Przyciski są proste — wystarczy zastąpić je touchpadami. Gniazdko USB to już rozwiązany problem — nawet są gotowe footprinty. Na wyłącznik na razie nie mam pomysłu, więc nie ruszam. Pozostaje uchwyt do baterii — w tym wypadku "guzikowej" CR2032. Kilka szybkich szkiców pozwoliło mi lepiej zrozumieć problem i zaplanować rozwiązanie: Więc zabrałem się za projektowanie płytki. Wyszło mi mniej więcej coś takiego: Idea jest taka, że odchylamy te "uszka" i wsuwamy pod nie baterię. Na wszelki wypadek dodałem też footprint dla normalnego metalowego uchwytu, żeby w razie niedziałania mojego pomysłu nadal móc przetestować prototyp pod kątem innych rzeczy. Przy zamawianiu płytek skorzystałem z nowej opcji wysyłki "local agent" — wyobraziłem sobie mrocznego jegomościa w długim czarnym płaszczu zostawiającego w nocy paczkę na moim progu. Niestety okazało się, że jest to wysłanie paczki z Chin do mojego kraju, a następnie nadanie jej lokalną pocztą. W efekcie czekałem na płytki ponad 2 tygodnie. No ale wreszcie przyszły i mogłem swój pomysł przetestować: Jak widać działa, ale nie jest idealnie. "Uszka" da się odchylić, ale bardzo łatwo jest je ułamać. Wydaje mi się, że jeśli je przedłużę, wymagając tym samym mniej zgięcia, to będzie dobrze. Mam już poprawiony projekt, zamówię płytkę jak uzbiera mi się więcej. No ale jak już mam te płytki, to mogę jedną zmontować i przygotować wszystko inne. Oczywiście chcę to programować w CircuitPythonie, oraz chcę, aby konsola pythonowa wyświetlała się na wyświetlaczu gdy nie działa program użytkownika. 7 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 16, 2021 Udostępnij Czerwiec 16, 2021 @deshipu umknęło mi jakoś to DIY - już zatwierdzone, przepraszam za opóźnienie 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Czerwiec 16, 2021 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 16, 2021 58 minut temu, Treker napisał: @deshipu umknęło mi jakoś to DIY - już zatwierdzone, przepraszam za opóźnienie 😉 Nie ma pośpiechu, sezon ogórkowy. Założyłem, że masz urlop. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post deshipu Czerwiec 16, 2021 Autor tematu Popularny post Udostępnij Czerwiec 16, 2021 Przy okazji, zrobiłem port biblioteki pew, więc wszystkie gry z PewPew już na tym chodzą: 4 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
deshipu Lipiec 8, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 8, 2021 Trochę to potrwało, ale mam wersję drugą. Wypustki trzymające baterię są tym razem nieco dłuższe, przez co gną się bez łamania się i wszystko bardzo dobrze działa: Przy okazji opuściłem kondensator filtrujący na zasilaniu wyświetlacza — i tak jest tam już za dużo kondensatorów. Teraz będę robił bibliotekę do sprite-ów i pewnie jakąś prostą grę na początek. 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Lipiec 9, 2021 Udostępnij Lipiec 9, 2021 @deshipu jaki jest pobór prądu przy max i min jasności wyświetlacza? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Lipiec 9, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 9, 2021 3 godziny temu, Gieneq napisał: @deshipu jaki jest pobór prądu przy max i min jasności wyświetlacza? Nie wiem, nie mierzyłem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »