Skocz do zawartości

Druk3D wypukłe krawedzie-menisk

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

masz gdzieś ustawienie, które zwie się: gradual infill step height? (https://support.ultimaker.com/hc/en-us/articles/360012607079-Infill-settings)
i pytanie, jak drukuje te górne warstwy to głowica zjeżdża trochę w dół? czy drukuje jak powinno w jednej wysokości
edit. możesz też spróbować zmienić infill overlap na 20% ale nie wiem czy to coś zmieni

Edytowano przez BananWszyscy

Niestety nic takiego nie znalazłem. Na razie nie mogę sprawdzić zachowania się głowicy przy drukowaniu górnej warstwy. Do 15-07 jestem na urlopie i nie mam dostępu do drukarki.  Po 15 lipca sprawdzę.

Zrobiłem jeszcze wydruk obręczy na grubość 0,8 mm- tu wypełnienie nie wchodzi w rachubę.  Też niestety występuje ten menisk. Załączam zdjęcie

obręcz.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam po urlopie.

Zainstalowałem Curę. po wydrukowaniu efekt menisku znacznie się zmniejszył jednak nie ustąpił. 

W Curze znalazłem parametr "gradual infill step height" - jest on ustawiony na "0".

Górne warstwy głowica drukuje na tej samej wysokości , przynajmniej nie wyczułem aby wózek "Z" wykazywał jakiekolwiek ruchy.

Zastanawiam się czy problem nie leży w ustawieniach "acceleration" i "jerk"?

Ja tam bym zmienił dyszę, w końcu to ogromny wydatek rzędu 3 złotych. Nie pomogę, bo mam anetkę a nie endera ale wymiana dyszy (nie mówiąc o wywaleniu do śmieci jakiegoś lewego filamentu) potrafi czynić cuda. Przynajmniej w anetce...

Zdefiniuj "dobry" 🙂

Filament: tani PLA - Colorfil; dobry PLA - Devil Design

Dysza: każdy na allegro który tym z powodzeniem handluje, ostatnio kupowałem w botlandach

Ok sprawdzę inny filament jak mi się skończy ten co kupiłem - 3DACTIVE PET-G

Zacząłem kombinować w ustawieniach Acceleration i Jerk i przy ustawieniach:

-powłoki zewnętrznej acceleration =800 mm/s2 oraz jerk= 62mm/s

- dla powłoki wewnętrznej acceleration =600 mm/s2 oraz jerk= 55 mm/s

( oryginalnie acceleration  i jerk były ustawione na 800 i 600 mm/s2 , a jerk 7mm/s

Menisk prawie zniknął

Co myślicie o takich wysokich ustawieniach jerk-u ?

Nie wiem jakie parametry powinny być dla Twojej drukarki. Wiem za to, że filament tej firmy kupuje się dwa razy: mianowicie pierwszy i ostatni.

Na Twoim miejscu nie czekałbym tylko kupił małą szpulkę choćby f3d.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...